ΔΙΠΛΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΔΙΠΛΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 2912

 

127 χλμ ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

ΙΧΕ αυτοκίνητο με 4 επιβάτες, μετά από βροχόπτωση, εξέρχεται της πορείας του και περιστρεφόμενο εισέρχεται στο αντίθετο ρεύμα πορείας όπου κινείται ΔΧΦ αυτοκίνητο με το οποίο συγκρούεται μετωπικά.

Ο οδηγός του φορτηγού στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύγκρουση, εξέρχεται του οδοστρώματος δεξιά ως προς την πορεία του και συγκρούεται με τοιχίο στα δεξιά της πορείας του όπου και ακινητοποιείται.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι ο θάνατος δύο επιβατών του ΙΧ.

Οι συγγενείς των θανόντων ασκούν αγωγή κατά της ασφαλιστικής του ΙΧ καθώς και του φορτηγού, ζητώντας αποζημίωσης ψυχικής οδύνης επικαλούμενη συγκλίνουσα αμέλεια των δύο οδηγών. Κατά την αγωγή, η υπαιτιότητα του οδηγού του φορτηγού συνίσταται στο ότι το όχημά του κατά τη σύγκρουση κινείτο με 57 χλμ ανά ώρα αντί 50 χλμ που είναι το όριο.

Λόγω παρέλευσης διετίας και παραγραφής της υποχρέωσης της ασφαλιστικής απέναντι στα θύματα, η αγωγή ασκείται μόνο εναντίον του εντολέα μας, ιδιοκτήτη του φορτηγού*.

Άσκηση εκ μέρους μας παρεμπίπτουσας αγωγής κατά της ασφαλιστικής μας εταιρίας.

Οι δύο αγωγές συνεκδικάσθηκαν στο Μ Πρ Αθηνών, όπου απορρίφθηκε η αγωγή κατά του εντολέα μας, διότι κρίθηκε ότι η υπέρβαση της ταχύτητας κατά 7 χλμ, δεν τελούσε σε αιτιώδη συνάφεια με το επελθόν αποτέλεσμα, το οποίο θα επέρχονταν ακόμη και εάν η ταχύτητα του φορτηγού ήταν μικρότερη.

Όσον αφορά το ποινικό μέρος. Ο οδηγός του φορτηγού παραπέμφθηκε να δικασθεί ενώπιον του Τρ Πλημ/κείου Άρτας για τις δύο ανθρωποκτονίες εξ αμελείας. Το Δικαστήριο δέχθηκε ομοίως ότι καμία υπαιτιότητα δεν βαρύνει τον οδηγό του φορτηγού τον οποίο και κήρυξε αθώο.

 

*Ήδη η παραγραφή της ευθύνης των ασφαλιστικών εταιριών κατά των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, έχει επεκταθεί στην πενταετία.

          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 20-5-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s