ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΕ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΕΙΣ ΥΦΑΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΟΜΙΝΙΚΟ – ΝΑΥΑΓΙΟ – ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ – ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗ – ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ.

ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΕ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΕΙΣ ΥΦΑΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΟΜΙΝΙΚΟ – ΝΑΥΑΓΙΟ – ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ – ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗ – ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ.

Άρθρ. 34 ΠΔ 913/1987, άρθρ 38, 52, 68, 70, 71 ΚΙΝΔ.

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 1637

 

      Πλοίο υπό αλλοδαπή σημαία εμφανίζεται παρανόμως να ανήκει σε Ελληνική Ναυτική Εταιρία. Στον πρώτο του πλου και ευρισκόμενο εκτός ασφαλισμένης πορείας (Είχε ασφαλισθεί για τον πλου Άγιος Δομίνικος – Βόλος, ενώ το ναυάγιο προκλήθηκε στην πορεία προς Kingstone – Τζαμάικα όπου είχε πάει για ανεφοδιασμό πριν το ταξίδι για Ελλάδα, παθαίνει μηχανική βλάβη και ακινητοποιείται. Ο πλοιοκτήτης δεν μπορεί να έλθει σε συμφέρουσα συμφωνία για αποστολή ρυμουλκού για την σωτηρία πλοίου και πληρώματος. Το πλοίο λόγω της θαλασσοταραχής προσαράσσει σε κοραλλιογενείς υφάλους ανοικτά του Αγίου Δομίνικου και λαμβάνει κλίση. Το πλήρωμα μεταφέρεται στον Άγιο Δομίνικο από τις εκεί αστυνομικές αρχές για προανάκριση. Αμέσως πειρατές ανεβαίνουν στο πλοίο και το απογυμνώνουν. Η ασφαλιστική εταιρία όταν καταφθάνει διαπιστώνει ότι το σκάφος βρίσκεται εκτός ασφαλισμένης πορείας και ισχυρίζεται ότι το σκάφος δεν αποτελεί ναυάγιο, αφού μετά την απογύμνωσή του και την αφαίρεση καυσίμων και λιπαντικών έχει σηκωθεί και αποκολληθεί μερικά από τους υφάλους και άρα μπορεί να κινηθεί αυτοδυνάμως. Πλην όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αφού στο πλοίο δεν έχει απομείνει πλέον τίποτε εκτός από το κουφάρι του εξ αιτίας της πειρατείας.

Σύλληψη του πληρώματος και αφαίρεση διαβατηρίων. Μη απόδοση κατηγοριών. Παρόλα αυτά απαγορεύει στο πλήρωμα την έξοδο από τη χώρα μέχρι ο πλοιοκτήτης να εμφανισθεί και να ρυμουλκήσει το ναυάγιο από την προστατευόμενη περιοχή. Ο πλοιοκτήτης εγκαταλείπει το σκάφος οριστικά. Στον Άγιο Δομίνικο που βρίσκεται υπό δικτατορία, δεν υπάρχει Ελληνική Πρεσβεία. Αποστέλλεται επιτετραμμένος επίτροπος της Ελληνικής Κυβέρνησης από το Τρινιντάντ, ο οποίος δεν καταφέρνει τίποτε. Δύο Έλληνες ναυτικοί μένουν στον Άγιο Δομίνικο επί 6 μήνες χωρίς να φυλακισθούν, χωρίς όμως πόρους διαβίωσης και χωρίς να μπορούν να φύγουν. Άλλο μέλος του πληρώματος, ευρισκόμενο σε απόγνωση καταφέρνει να φύγει ισχυριζόμενο κλοπή του διαβατηρίου του και αποκρύπτοντας ότι το διαβατήριό του ήδη κρατείται από τις εκεί αρχές.

Μπροστά στο αδιέξοδο και με τον πλοιοκτήτη πλήρως αποστασιοποιημένο και επιρρίπτοντα ευθύνες στο πλήρωμα για το ναυάγιο, ετοιμάζουμε αντιπροσωπεία για μετάβαση στον Άγιο Δομίνικο. Μία μέρα πριν την αποχώρησή μας οι αρχές του Αγίου Δομίνικου, αποφασίζουν την απελευθέρωση του πληρώματος.

Το πλήρωμα στρέφεται κατά της πλοιοκτήτριας και των μελών του ΔΣ αυτής ζητώντας τα δεδουλευμένα για το χρόνο της παράνομης παρακράτησής του στον Άγιο Δομίνικο.

Το Δικαστήριο πρωτοδίκως και κατ’ έφεση, δέχθηκε προσωπική ευθύνη των μελών του ΔΣ της Ναυτικής Εταιρίας, ανυπαιτιότητα του πληρώματος στην πρόκληση του ναυαγίου, υπαίτια συμπεριφορά της πλοιοκτήτριας που εγκατέλειψε το πλήρωμα και υποχρέωσε τους εναγόμενους να καταβάλουν στο πλήρωμα μισθούς υπερημερίας και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μέλους του ΔΣ της εταιρίας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του πληρώματος και ποινική καταδίκη για μη καταβολή δεδουλευμένων.

          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 16-5-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s