ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΦΟΡΤΙΟΥ.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Άρθρα 277 περ β ΠΚ, ΠΔ 94/1977, ΠΔ 49/2005, ΝΔ 187/1973

ΑΡ. ΑΡΧΕΊΟΥ ΜΑΣ 2811

 

Περίληψη: ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΦΟΡΤΙΟΥ.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες (και πιθανή αν και μη διαπιστωθείσα μέθη του πληρώματος), φορτηγό πλοίο σημαίας Ρωσίας με αλλοδαπό πλήρωμα και 2000 τόνους καλαμπόκι, εξέρχεται το διαύλου και προσκρούει σε βραχώδη έκταση έξω από την Πρέβεζα. Προσάραξη. Το πλοίο χωρίς να ενημερώσει το Λιμεναρχείο επιχειρεί να αποκολληθεί αυτοδύναμα. Μερική ελεγχόμενη εισροή υδάτων. Την αποκόλληση επιχειρεί διασώστης. Από εσφαλμένες εκτιμήσεις και ενέργειες, μετά από θαλασσοταραχή σπάει το μέσο με το οποίο έχει προσδεθεί το φορτηγό πλοίο στο ρυμουλκό, αλλάζει θέση και σχίζεται η μία πλευρά του σε μήκος πολλών μέτρων επάνω στα βράχια. Πρόκληση ναυαγίου. Εμπλοκή διασώστη και πληρώματος για τον υπαίτιο του ναυαγίου, αφού μετά την ανάληψη της διάσωσης μόνος υπεύθυνος είναι ο διασώστης. Ολική καταστροφή πλοίου και φορτίου. Το πλοίο παρά την μεγάλη εισροή υδάτων δεν βυθίζεται αφού κάθεται στα αβαθή.

Άρνηση του πληρώματος να εγκαταλείψει το πλοίο μετά από εντολή των πλοιοκτητών. Ένταση ανέμων (8 μποφόρ) και κλίση το πλοίου. Αδύνατη η διάσωση διά θαλάσσης λόγω του βραχώδους της περιοχής. Διάσωση του πληρώματος με ελικόπτερο υπό φοβερά αντίξοες συνθήκες. Σοβαρός τραυματισμός υπαλλήλου του διασώστη. Κίνδυνος ρύπανσης της τουριστικής περιοχής και του Αμβρακικού κόλπου. Ασύμφορη η επισκευή ή η διάσωση του σκάφους και εγκατάλειψή του από τους πλοιοκτήτες. Υπόλογος πλέον ο διασώστης που βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς και οι Λιμενικές αρχές που επιθυμούν την άμεση απομάκρυνσή του. Σύλληψη του πληρώματος.

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις συμφωνείται η προσέλευση πλωτής δεξαμενής μήκους άνω των 100 μέτρων η οποία θα βυθισθεί για να φορτωθεί επάνω της το φορτηγό και στη συνέχεια θα επιπλεύσει για να το μεταφέρει. Τεράστιο κόστος και εγκατάλειψη του σχεδίου. Πρόχειρη επισκευή των ρηγμάτων με ενέσεις τσιμέντου και μεταφορά του μέσω του διαύλου στο λιμάνι της Πρέβεζας, όπου το πλοίο εγκαταλείπεται οριστικά από τους πλοιοκτήτες. Αδυναμία απομάκρυνσης και κίνδυνος νέου ναυαγίου εντός του λιμανιού από όπου πλέον θα είναι αδύνατη η ανέλκυση.

Καταστροφή του φορτίου και παραπομπή της υπόθεσης σε διαιτησία σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο. Η αξία του καταστραφέντος φορτίου υπερβαίνει την αξία του πλοίου. Ανάληψη του ναυαγίου από το διασώστη, ο οποίος εκτός από έκθετος λόγω της αμέλειάς του καθίσταται και υπόλογος και απέναντι στους πλοιοκτήτες για την καταστροφή του σκάφους. Έτσι μία απλή προσάραξη κατέληξε σε ναυάγιο. Ο διασώστης με ρυμουλκά μετέφερε το πλοίο στην Τουρκία (Τούσλα) προκειμένου αυτό να κοπεί.

Σε δύο από τα μέλη του πληρώματος ασκήθηκε ποινική δίωξη για απλή προσάραξη και όχι πρόκληση ναυαγίου, αφού τελικά μετά την ανέλκυση του πλοίου και την ανάληψή του από τους διασώστες, οι ευθύνες του πληρώματος περιορίσθηκαν στην αρχική προσάραξη.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ 30-5-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s