ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΗ – ΚΥΠΡΟΣ

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΗ – ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 3032

 

Στην Κύπρο, το δικαιϊκό σύστημα είναι αρκετά διαφορετικό από ότι στην Ελλάδα.

Κύπριος πολίτης, ο οποίος συνελήφθη κατ’ επανάληψη, για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και κρατήθηκε στα κρατητήρια, κατήγγειλε το επόμενο πρωί και αρκετές ώρες αφού αφέθηκε ελεύθερος και αφού προηγούμενα κοιμήθηκε, ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον αστυνομικό – αξιωματικό υπηρεσίας.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας, παρά το ιστορικό επανειλημμένης μέθης του καταγγέλοντος και τη μειωμένη αξιοπιστία του, τέθηκε σε ειδικό υπηρεσιακό καθεστώς. Του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να προβαίνει σε ελέγχους πολιτών και του ανατέθηκε υπηρεσία γραφείου.

Δύο έτη μετά το περιστατικό, ο αστυνομικός υπάλληλος παραμένει στο ίδιο καθεστώς, ενώ αναμένει ακρόαση από τον γενικό εισαγγελέα Κύπρου, ο οποίος αφού ακροασθεί μηνυτή και μηνυόμενο θα αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο ή όχι, με τις πιθανότητες να είναι συντριπτικά περισσότερες υπέρ της παραπομπής για δίκη. Ο αστυνομικός υπάλληλος κινδυνεύει με απόταξη.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι … λίγο διαφορετικά.

Για την υπόθεση αυτή, μας ζητήθηκε από τον θορυβημένο Κύπριο αστυνομικό υπάλληλο να εκφράσουμε τις απόψεις μας και την εμπειρία μας σχετικά με το Ελληνικό δίκαιο και την πρακτική που ακολουθείται στη χώρα μας σε ανάλογα περιστατικά. Επίσης μας ζητήθηκε η αποστολή ανάλογων αποφάσεων, βουλευμάτων, εισαγγελικών διατάξεων κλπ που να αφορούν υποθέσεις στην Ελλάδα.

 

            ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 15-5-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s