ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Άρθρα 22 Ν 2472/1997 – Δικαίωμα την προσωπικότητα (57 ΑΚ)

Αφορά την αγωγή που ασκήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας, για την προσβολή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εναγόντων.

Ειδικότερα, οι εναγόμενες παραβιάζοντας τις διατάξεις που αφορούν: το Ν 2472/1997 (προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων), το δικαίωμα στην προσωπικότητα, το πλέγμα αξιών του Συντάγματος που στηρίζουν την ηθική υπόσταση και υπόληψη του ανθρώπου όπως και διατάξεις της ΕΣΔΑ και Διεθνών Συμφώνων, άσκησαν σε βάρος των εναγόντων και ενώπιον του Ειρηνοδικείου Πρέβεζας, αίτηση λήψεως ασφαλιστικών μέτρων προσωρινής ρύθμισης κατάστασης, κατά την συζήτηση της οποίας προσκόμισαν ενώπιον του δικάσαντος αυτήν Δικαστηρίου, δικόγραφα ανταλλαχθέντα μεταξύ των εναγομένων (οι οποίοι τυγχάνουν σύζυγοι), που αφορούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους σχετικά με την προηγούμενη οικογενειακή και προσωπική τους κατάσταση. Οι εναγόμενες, άσκησαν παρεμπίπτουσα αγωγή κατά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, ισχυριζόμενες ότι ο τελευταίος ενήργησε αυτόβουλος όσον αφορά την δημοσιοποίηση και προσκόμιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Τελικώς, το Δικαστήριο δέχτηκε την αγωγή και υποχρέωσε τις εναγόμενες στην καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ποσού 20.000,00 € προς τους ενάγοντες, ενώ απέρριψε την παρεμπίπτουσα αγωγή κρίνοντας τη ως μη νόμιμη, αφού η αστική ευθύνη του δικηγόρου μπορεί να ζητηθεί μόνο με την αγωγή κακοδικίας η οποία είχε ήδη υποπέσει στην εκ του νόμου εξάμηνη παραγραφή. Η υπόθεση εκδικάσθηκε και κατ’ έφεση και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 9-5-2014.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΝΟΜΟΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s