ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Άρθρα 931, 941, 942, 953, 1274 ΑΚ, 686 επ ΚΠολΔ.

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 2801

ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑΣ

 

Προθεσμία διάρρηξης. Τεκμαιρώμενη γνώση του τρίτου όταν αυτός είναι σύζυγος, ή συγγενής σε ευθεία γραμμή η σε πλάγια γραμμή εξ αίματος έως και τον τρίτο βαθμό ή εξ αγχιστείας ως το δεύτερο. Η σύμβαση εγγύησης αποτελεί παρεπόμενη σύμβαση σε σχέση με την κύρια οφειλή.

Αίτηση τράπεζας με την οποία ζητά με ασφαλιστικά μέτρα να της επιτραπεί η εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε ακίνητο που ο εγγυητής μεταβίβασε προς την κόρη του στα πλαίσια γονικής παροχής, ενώ εξακολουθεί να παραμένει στην κυριότητά του και άλλο ακίνητο μεγάλης αξίας.

Ταυτόχρονα με αγωγή της ενώπιον του Π Πρ, η Τράπεζα ζητά τη διάρρηξη της δικαιοπραξίας, χωρίς όμως προηγούμενα να έχει καταγγείλει την κύρια σύμβαση δανείου με τον δανειολήπτη. Νόμιμη κατ’ αρχήν η αίτηση να εγγραφεί υποθήκη ακόμη και σε ακίνητο που έχει ήδη μεταβιβασθεί, εφόσον αυτό μεταβιβάσθηκε εικονικά. Προαπαιτούμενο η πιθανολόγηση της ύπαρξης της απαίτησης.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του εγγυητή και του πρωτοφειλέτη υπερκαλύπτουν την απαίτηση και απέρριψε την αίτηση.

Κατά την ημερομηνία συζήτησης της αγωγής, η τράπεζα, αφού δεν μπόρεσε να επιτύχει την εγγραφή αναγκαστικής προσημείωσης ενώ εξακολουθούσε να μην καταγγέλλει την κύρια δανειστική σύμβαση, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί του δικογράφου της αγωγής της.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 20-6-2014

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s