ΑΠΑΤΗ τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και ΑΠΙΣΤΙΑ κατ’ εξακολούθηση

ΑΠΑΤΗ τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και ΑΠΙΣΤΙΑ κατ’ εξακολούθηση

 

Άρθρο 98, 386 παρ.1 και 390 ΠΚ

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 1256

Λογιστής διετέλεσε παράνομες πράξεις με εξακολουθητικό τρόπο, κατά τη διάρκεια άσκησης των επαγγελματικών του υποχρεώσεων με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του παράνομο περιουσιακό όφελος. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης των καθηκόντων του ως λογιστής στην εργοδότρια εταιρία προέβη στις εξής παρανομίες: σε σχετικές ερωτήσεις της εταίρων, απαντούσε ότι τα βιβλία τηρούνταν κανονικά ενώ στην πραγματικότητα για 4 συνεχή έτη δεν είχε προβεί σε καμία εγγραφή σε αυτά. Υπολόγιζε τον οφειλόμενο ΦΠΑ κατά το δοκούν και όχι κατ’ αντιπαραβολή με τα τιμολόγια, δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης, δεν τηρούσε βιβλία εσόδων – εξόδων, δεν συμπλήρωνε κανένα φορολογικό έντυπο. Είχε απολέσει τα φορολογικά στοιχεία της εταιρίας.

Κατάφερνε παρόλα αυτά να αποσπά από την εταιρία, αμοιβή την οποία δεν δικαιούνταν, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Αποτέλεσμα της αμελούς συμπεριφοράς του αυτής, ήταν σε γενόμενο αιφνιδιαστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ, να διαπιστωθεί η μη τήρηση βιβλίων και να επιβληθεί πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων €, το οποίο η επιχείρηση αδυνατούσε να καταβάλει. Κατόπιν αυτών η εταιρία έκλεισε οι δε εταίροι υπέστησαν οικονομική καταστροφή.

Οι εταίροι άσκησαν αγωγή κατά του λογιστή, ζητώντας να υποχρεωθεί αυτός να τους καταβάλει, τα επιβληθέντα πρόστιμα που θα αναγκάζονταν οι ίδιοι να καταβάλουν στην εφορία. Η αγωγή τους έγινε δεκτή. Αδύνατη παρόλα αυτά η ικανοποίηση των εταίρων λόγω της μηδενικής οικονομικής επιφάνειας του λογιστή.

Οι εταίροι άσκησαν και μήνυση για απάτη και υπεξαίρεση κατά του λογιστή. Πρωτοδίκως το ποινικό δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για κάθε μία από τις πράξεις. Κατ’ έφεση καταδικάσθηκε μόνο για τη μία πράξη, αφού το δικαστήριο δέχθηκε συρροή

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 8-7-2014

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΣΗΣ
Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ
ΣΠΗΛΙΑΔΟΥ 16 ΠΡΕΒΕΖΑ
τηλ 2682029941 – 6932348649
e-mail: tassis-a@hol.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s