ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ – ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ – ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

΄Αρθρο 28 εδ α του Ν 1337/1983.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 1.322Α

-Κατά το άρθρο 28 εδ α του Ν 1337/1983, ιδιωτικοί δρόμοι, πλατείες και λοιποί χώροι κοινής χρήσεως που έχουν σχηματισθεί με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και κατά παράβαση των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων, θεωρούνται ως κοινόχρηστοι χώροι που ανήκουν στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα. Για τους χώρους αυτούς δεν οφείλεται καμία αποζημίωση λόγω ρυμοτομίας. Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής, όπως διαφωτίζεται από τις προπαρασκευαστικές εργασίες ψηφίσεως αυτής, ιδιωτικά ακίνητα αποκτούν την ιδιότητα του κοινοχρήστου χωρίς την καταβολή αποζημιώσεως, εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως ως κοινόχρηστοι δρόμοι και η κοινοχρησία είναι αποτέλεσμα της βουλήσεως του ιδιοκτήτη, ρητής ή συναγόμενης εμμέσως από ενέργειές του ή προκύπτει από πραγματική κατάσταση που διατηρήθηκε επί μακρόν χρόνο κατ’ ανοχή του ιδιοκτήτη.

Ιδιοκτήτης ακινήτου μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλεως Πρέβεζας, προκειμένου να προβεί στην ανέγερση ακινήτου στο οποίο δεν είχε εφαρμοσθεί ακόμη κατά το χρόνο εκείνο το εν λόγω σχέδιο, έλαβε οικοδομική άδεια αφού προέβη προηγούμενα σε συμβολαιογραφική δήλωση παραχώρησης χρήσης με επιφύλαξη δικαιωμάτων. Στη συνέχεια αρκετά μετά, συντάχθηκε πράξη αναλογισμού και υποχρεώσεων μετά την τελεσιδικία της οποίας και τον καθορισμό προσωρινής και οριστικής τιμής μονάδος, ο ιδιοκτήτης επιδίωξε δικαστικά την είσπραξη της αποζημίωσης για την έκταση αυτή. Το Εφετείο Ιωαννίνων, έκρινε ότι το τμήμα που είχε τεθεί σε κοινή χρήση «…έχει διαμορφωθεί σε τμήμα της σήμερα ονομαζόμενης οδού …., από την οποία διέρχονται διέρχονται δίκτυα … και χρησιμοποιείται από απεριόριστο αριθμό ανθρώπων και κατά συνέπεια κατέστη κοινόχρηστο, που ανήκει στο Δήμο Πρέβεζας και επομένως … δεν οφείλεται αποζημίωση λόγω ρυμοτομίας. Το γεγονός δε ότι ο ιδιοκτήτης αυτός είχε επιφυλάξει για τον εαυτό του κάθε νόμιμο δικαίωμά του δεν έχει καμία έννομη επιρροή, αφού η κατά τα ανωτέρω εκδηλωθείσα βούληση του έχει ως συνέπεια να θεωρείται το ακίνητο τούτο κοινόχρηστο…»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 30-10-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s