ΤΡΟΧΑΙΟ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ & ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΑΡΟΧΗ
(αρ. 931, 932 ΑΚ)
Προσωρινό αρχείο
Η αντίδικος κατέστη πρόξενος τροχαίου ατυχήματος, όταν από υπαιτιότητάς της, οδηγώντας το ΙΧΕ αυτοκίνητο της ιδιοκτησίας της, μέσα στην πόλη της Πρέβεζας, χωρίς να ενεργοποιήσει τα φώτα έκτακτης ανάγκης, ακινητοποίησε το όχημά της μπροστά στην ΑΤΕ Πρέβεζας, παραπλεύρως άλλου σταθμευμένου οχήματος (διπλοπαρκάρησε) και άνοιξε την πόρτα της για να κατέβει. Αποτέλεσμα της αμελούς αυτής συμπεριφοράς της, ήταν να τραυματίσει με την πόρτα, διερχόμενο οδηγό μοτοποδηλάτου ο οποίος εκινείτο ομόρροπα και επιχείρησε να διέλθει της οδού εντός του ρεύματος πορείας του, με μηδενική ταχύτητα (η γωνία της πόρτας τον βρήκε στο πρόσωπο), και να τον ανατρέψει.
Το Δικαστήριο έκρινε πρωτοδίκως ότι ο εντολέας μας δεν βαρύνεται με κάποιο πταίσμα που να συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος, όμως ο ίδιος συνέβαλλε στον τραυματισμό του οφθαλμού του κατά ποσοστό 30% επειδή δεν φορούσε κράνος. Το Δικαστήριο του επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, πλην όμως απέρριψε το αίτημά του για επιδίκαση πρόσθετης χρηματικής ικανοποίησης κατ’ άρθρ. 931 ΑΚ λόγω πρόκλησης διαλείπουσας επιφοράς δακρυϊκού πόρου του δεξιού οφθαλμού λόγω διακοπής αυτού (κόπηκε το σωληνάκι του δακρυϊκού πόρου και η χειρουργική επέμβαση που ακολούθησε δεν αποκατέστησε πλήρως τη λειτουργία του), συνεπεία του ατυχήματος.
Το Εφετείο αποδεχόμενο την αποκλειστική υπαιτιότητα της εναγομένης, δέχθηκε ότι ο συγκεκριμένος τραυματισμός συνιστά μόνιμη αναπηρία και λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός όσον αφορά την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ανέλιξή του, υποχρέωσε την εναγόμενη να καταβάλει στον ενάγοντα πέραν της ηθικής βλάβης και πρόσθετη χρηματική ικανοποίηση λόγω μόνιμης αναπηρίας.
Υπόθεση του γραφείου μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s