ΕΚΔΟΣΗ ΑΚΑΛΥΠΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ

ΔΝΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΥΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ. ΑΘΩΟΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΔΟΛΟΥ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ
Ν.5960/33 –
Προσωρινό αρχείο μας

Πρώην διευθυντής γνωστού συνεταιρισμού της Πρέβεζας και εντολέας μας, ακολουθώντας την πάγια οικονομική πολιτική του εν λόγω συνεταιρισμού, εξέδιδε και υπέγραφε μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως μέσω πίστωσης για την προμήθεια αγροτικών προϊόντων προς μεταπώληση. Ο συνεταιρισμός περιήλθε σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση και τόσο το διοικητικό συμβούλιο όσο και η γενική συνέλευση στη συνέχεια του ΝΠ αποφάσισαν την παύση πληρωμών όλων των υποχρεώσεων από δήλη ημερομηνία. Ο Δντης δεν ήταν μέλος ούτε το ΔΣ ούτε της ΓΣ και κατά συνέπεια με κανένα τρόπο δεν μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Πλήρης αδυναμία να πληρωθούν όλες οι επόμενες επιταγές που εμφανίσθηκαν. Το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού τελικώς υπέβαλλε αίτηση για την κήρυξη πτώχευσης κατά τα άρθρα 99, 100, 101 ΠτΚ, η οποία δεν έγινε δεκτή.
Σύμφωνα με την Α.Π 186/1983, στοιχεία του εγκλήματος έκδοσης ακάλυπτης επιταγής που δεν πληρώθηκε, είναι η έλλειψη πρόβλεψης κατά το χρόνο της έκδοσης ή της πληρωμής της και γνώση του εκδότη για την έλλειψη πρόβλεψης. Τυπικό το αδίκημα. Η γνώση της έλλειψης από το λήπτη της επιταγής δεν αίρει τον άδικο χαρακτήρας της. Ο εντολέας μας κατηγορήθηκε ότι διέπραξε το αδίκημα του Ν.5960/33.
Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, οι επιταγές εμφανίζονταν και σφραγίζονταν μετά την ημερομηνία που αποφασίσθηκε η αναστολή λειτουργίας του συνεταιρισμού και η υπαγωγή στη διαδικασία πτώχευσης, ο εντολέας μας κρίθηκε αθώος, αφού το δικαστήριο δέχθηκε ότι : Αποδείχθηκε ότι κατά τον πραγματικό χρόνο εκδόσεως και παραδόσεως των επιταγών υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια. Κατά το μεταχρονολογημένο χρόνο εμφάνισης όμως, ο υπογράψας αυτές, εξ αιτίας της απόφασης για την πτώχευση, δεν είχε πλέον τη δυνατότητα διοίκησης της περιουσίας του οργανισμού η οποία περιουσία είχε περιέλθει στην ομάδα των πιστωτών και κατά συνέπεια δεν είχε τον απαιτούμενο δόλο.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκδόθηκαν τουλάχιστον 13 αθωωτικές αποφάσεις.
Υπόθεση του γραφείου μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s