ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ 51% ΚΑΙ 40% ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Ν. 3869/2010 άρθρα 4 παρ. 1
Προσωρινό αρχείο
Πρόκειται για δύο πρόσφατες υποθέσεις που χειρίστηκε το γραφείο μας σχετικά με την υπαγωγή στο ν. 3869/2010, για τις οποίες το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας απεφάνθη το «κούρεμα» του χρέους των αιτούντων και εντολέων μας στην πρώτη περίπτωση κατά 51% και στη δεύτερη κατά 40%.
Α. Στην πρώτη περίπτωση ο αιτών και εντολέας μας είναι δημόσιος υπάλληλος με καθαρό εισόδημα 1.075,73 ευρώ. Η σύζυγός του είναι δημόσιος υπάλληλος με μηνιαίο εισόδημα 906 ευρώ. Έχουν δύο ανήλικα τέκνα και δεν διαθέτουν κανένα άλλο εισόδημα. Επίσης διαμένουν στην ιδιόκτητη κατοικία τους και έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο.
Ο οφειλέτης έπρεπε να καταβάλει στους πιστωτές σε μηνιαία βάση, για να είναι συνεπής ως προς τους πιστωτές του, συνολικά το ποσό των 1.191,66 ευρώ.
Ο οφειλέτης αιτήθηκε την υπαγωγή του στο ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών του πλην όμως, το Πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του, διότι «δεν απεδείχθη μόνιμη, γενική και διαρκής αδυναμία του αιτούντος να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του».
Κατόπιν τούτου και μετά από την προσφυγή του στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, αυτό έκανε εν τέλει δεκτή την αίτησή του και ρύθμισε τα χρέη του αιτούντος ως εξής: επέβαλλε μηνιαίες καταβολές ύψους 100 ευρώ για το χρονικό διάστημα των 5 πρώτων ετών, συμμέτρως κατανεμημένες προς όλους τους πιστωτές του. Επίσης εξαίρεσε την εκποίηση της κύριας κατοικίας του αιτούντος υποχρεώνοντάς τον ταυτόχρονα να καταβάλει μηνιαίως για την διάσωσή της, το ποσό των 190,93 ευρώ για χρονικό διάστημα 15 ετών επιπλέον. Τέλος εξαίρεσε από την εκποίηση το αγροτικό ακίνητο του.
Συνεπώς ο οφειλέτης θα καταβάλει κατά το χρονικό διάστημα αυτών των 20 ετών, συνολικά το ποσό των 40.367,4 ευρώ έναντι της αρχικής οφειλής του που κυμαινόταν στα 82.745,18 ευρώ. Πρόκειται για ένα «κούρεμα» χρέους της τάξεως του 51%.
Β. Στην δεύτερη περίπτωση ο αιτών και εντολέας μας είναι συνταξιούχος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, παντρεμένος και πατέρας τριών ανήλικων τέκνων. Η σύζυγός του άνεργη. Το μέσο μηνιαίο εισόδημά του ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.379,23 ευρώ. Στην κυριότητα του έχει την κύρια κατοικία του και ένα οικόπεδο.
Ο οφειλέτης έπρεπε να καταβάλει σε μηνιαία βάση, για να είναι συνεπής προς τους πιστωτές του, συνολικά 740 ευρώ.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του ρυθμίζοντας τα χρέη του αιτούντος ως εξής: επέβαλλε μηνιαίες καταβολές ύψους 86,66 ευρώ για το χρονικό διάστημα των 5 πρώτων ετών συμμέτρως κατανεμημένες προς όλους τους πιστωτές. Επίσης, εξαίρεσε την εκποίηση της κύριας κατοικίας του αιτούντος και τον υποχρέωσε να καταβάλλει για την διάσωσή της, το ποσό των 267,66 ευρώ για χρονικό διάστημα 15 ετών επιπλέον. Τέλος, εξαίρεσε από την εκποίηση το οικόπεδό του.

Συνεπώς ο οφειλέτης θα καταβάλει κατά το χρονικό διάστημα αυτών των 20 ετών, συνολικά 53.378,4 ευρώ έναντι της αρχικής οφειλής του που κυμαινόταν στα 83.654,27 ευρώ. Πρόκειται για ένα «κούρεμα» χρέους της τάξεως του 40%.

Υποθέσεις του γραφείου μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s