ΑΡΘΡ. 623 επ, 443, 625 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ. 24 Ν. 2207/94) Κ.Πολ.Δ. αρθρ. 4 παρ. 2 Ν 3068/2002, Ν 4072/2012.

 

Εκκρεμής υπόθεση του αρχείου μας.

Ο εντολέας μας, πώλησε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές σε ΝΠΔΔ, με συμφωνία για καταβολή του τιμήματος εντός 30 ημερών. Προηγήθηκε η τήρηση της τυπικής διαδικασίας. Αδυναμία του Νομικού Προσώπου ΔΔ (ΓΝ) να πληρώσει, αφού ήδη κατά το χρόνο εκδόσεως της δγης πληρωμής, είχε απλήρωτους όλους τους προμηθευτές του μέχρι και τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.

Ακολούθησε κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού του ΝΠΔΔ.

Έχει ήδη προηγηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την οποία υποχρεούνται όλα τα ΝΠΔΔ να καταβάλουν τα αποθεματικά τους στην κεντρική διοίκηση. Κίνδυνος απώλειας της σχετικής πιστώσεως, χωρίς την παραμικρή υπαιτιότητα του πωλητή του εξοπλισμού, ο οποίος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το ΝΔΠΠ άσκησε ανακοπή, αίτηση αναστολής εκτελέσεως και ταυτόχρονα αιτήθηκε την προσωρινή αναστολή πληρωμής της διαταγής πληρωμής για τους εξής λόγους:

-Δεν μπορεί να χωρήσει εκτέλεση κατά ΝΠΔΔ χωρίς την παράλληλη καταβολή εγγυοδοσίας εκ μέρους του δικαιούχου. -Ο τραπεζικός λογαριασμός που κατασχέθηκε αφορά και μισθοδοσία προσωπικού του ΝΠΔΔ. -Αοριστία. -Δεν μεσολάβησε διάστημα 60 ημερών μεταξύ επίδοσης της δγης πληρωμής και εκτέλεσης.

Από την πλευρά μας ισχυρισθήκαμε ότι μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξέδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση με την οποία απαίτησε την επιστροφή όλων των διαθεσίμων κεφαλαίων όλων των ΝΠΔΔ στην κεντρική διοίκηση, ήταν άφευκτη ανάγκη η κατάσχεση του συγκεκριμένου λογαριασμού για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του εντολέα μας, μετά την άτυπη στάση πληρωμών που κηρύχθηκε. Οι περιορισμοί που εισάγει ο νόμος 3068/2002, είναι αντισυνταγματικές αφού έρχονται σε αντίθεση με την ΕΣΔΑ αφού εισάγοντας αδικαιολόγητη προνομιακή μεταχείρισης του κράτους απέναντι στον καλόπιστο πολίτη που συναλλάχθηκε μαζί του. Η ένσταση περί της μισθοδοσίας δεν μπορεί να προβληθεί από το ΝΠΔΔ, αφού δεν θεσπίσθηκε για την προστασία του ιδίου αλλά των εργαζομένων σε αυτό. Η μισθοδοσία αποτελεί το μέσον της εκτέλεσης του δημοσίου σκοπού και άρα είναι δεκτική κατάσχεσης. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό ήταν τοποθετημένα χρήματα για διάφορους σκοπούς και άρα δεν αποδεικνύεται ο σχετικός λόγος ανακοπής.

Το Δικαστήριο αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς μας απέρριψε το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής. Ήδη εισπράχθηκε το ποσό της διαταγής πληρωμής από τον εντολέα μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s