ΑΠΟΔΟΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, άρθρα 664-676 ΚΠολΔ

Προσωρινό αρχείο μας

Κατόπιν συμφωνίας με την εναγομένη, η εντολέας μας και ενάγουσα, ανέλαβε τα καθήκοντα της ως οικιακή βοηθός, στα οποία συμπεριλαμβανόταν η φροντίδα και η διατροφή των ανήμπορων γονέων της εναγομένης. Η συμφωνία αυτή συμπεριλάμβανε την 12ωρη καθημερινή απασχόληση της εντολέως μας, που όμως γρήγορα εξελίχθηκε σε εργασία ανεξαρτήτως ωραρίου καθώς αυτό απαιτούσαν οι μέχρι τότε συνθήκες (προσωπικές ανάγκες υπερήλικων γονέων).
Η αμοιβή της εντολέως μας για το αρχικώς συμφωνημένο 12ωρο απασχόλησης, ορίστηκε στα 700 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 450 ευρώ τα οποία κατέβαλε από την τσέπη της κάθε μήνα για την διατροφή των γονέων της εναγομένης.
Η εντολέας μας εργάσθηκε, ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της υποχρέωσης που ανέλαβε, και απελύθη 2 δύο χρόνια αργότερα. Η εναγομένη ουδέποτε της κατέβαλε τα ημερομίσθια για υπερωριακή απασχόληση – υπερεργασία, υπερωρίες, αποζημίωση για την υπερεργασία της, αποζημίωσή της για την απασχόλησή της κατά την διάρκεια των Κυριακών, αμοιβή της για δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, αποζημίωση απολύσεως και δαπάνη για τροφεία των γονέων της εναγομένης, συνολικού ύψους 72.644,142 ευρώ.
Το Μον. Πρωτοδικείο Πρέβεζας έκρινε ότι η εναγόμενη υποχρεούται να καταβάλλει στην εντολέα μας το ως άνω οφειλόμενο ποσό των 72.644,14 ευρώ που αιτούνταν και επιπλέον κήρυξε την απόφαση ως προσωρινώς εκτελεστή για το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ύστερα από άσκηση έφεσης της ενάγουσας και ήδη εκκαλούσας, το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση και επιδίκασε ακριβώς τα ίδια ποσά με την πρωτόδικη απόφαση. Η μόνη διαφορά δε, συνίστατο στο αιτιολογικό μέρος της απόφασης καθώς υποστήριξε αφενός ότι η εντολέας μας δεν είχε εφοδιαστεί με σχετική άδεια εργασίας και άρα η σύμβαση εργασίας ήταν απολύτως άκυρη. Επρόκειτο λοιπόν για μια απλή σχέση εργασίας. Αφετέρου δε, ότι οι αξιώσεις της όσον αφορά τις νόμιμες δεδουλευμένες αποδοχές της (και όχι μόνο), στηρίζονται στις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.

Υπόθεση του γραφείου μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s