ΝΑΥΤΙΚΟ
Άρθρα Ν.5422/1932 και Α.Ν. 362/1945, 291, 292 ΑΚ
ΑΡ. ΑΡΧΕΊΟΥ ΜΑΣ 362

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΛΟΓΩ (ΣΤΑΛΙΩΝ) ΥΠΕΡΑΝΑΜΟΝΗΣ ΠΛΟΙΟΥ ΕΚ ΝΑΥΛΟΣΥΜΦΩΝΟΥ.
Οι ενάγοντες ως συμπλοιοκτήτες-συγκύριοι φορτηγού πλοίου υπό την σημαία της Ονδούρας και υπό διεθνές διακριτικό σήμα δια ναυλομεσίτριας εταιρίας προήλθαν σε συμφωνία με εταιρία ως ναυλωτή στην κατάρτιση συμβάσεως ναυλώσεως αφού υπογράφτηκε την ίδια μέρα και το σχετικό ναυλοσύμφωνο. Το πλοίο θα μετέφερε για λογαριασμό της εναγομένης 900 τόνους αιγυπτιακής πατάτας τους οποίους θα φόρτωνε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με προορισμό το λιμάνι της Πρέβεζας αντί ναύλου 28 δολλαρίων ΗΠΑ ανά τόνο. Συνολικός χρόνος φόρτωσης εκφόρτωσης συμφωνήθηκε σε 11 εργάσιμες ημέρες και η αποζημίωση υπεραναμονής (σταλίες) 1000 δολλάρια ΗΠΑ /ημέρα.
Με την αγωγή τους, οι εντολείς μας, ενώπιον του Μον. Πρ Πρέβεζας η οποία έγινε δεκτή, ζήτησαν να υποχρεωθεί η εναγομένη να καταβάλλει σ’ αυτούς αποζημίωση για υπεραναμονή (σταλίες) του πλοίου κατά την εκτέλεση του πλου. Η αγωγή εφόσον έχει αντικείμενο αξίωση από σύμβαση ναυλώσεως είναι νόμιμη κατά το αίτημά της για καταβολή ποσού σε δραχμές του ισάξιου του αλλοδαπού νομίσματος. Οι διατάξεις του νόμου με τις οποίες απαγορεύεται στην ημεδαπή η συνομολόγηση υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα αναφέρονται στις εσωτερικές συναλλαγές και όχι σε εξωτερικές ή διεθνείς, δηλαδή σ’ αυτές που ο ένας από τους συμβαλλόμενους εκτελεί την υποχρέωσή του στη χώρα άλλου κράτους όπως είναι οι διεθνείς μεταφορές στις οποίες η μετακίνηση του εμπορεύματος γίνεται σε διαφορετικές χώρες.
Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι, για το χρόνο υπεραναμονής του πλοίου (οχτώ ημέρες) κατά τον οποίο δεν έγινε καμιά ενέργεια εκφόρτωσης, ευθύνεται αποκλειστικά η εναγομένη, η οποία αποδεχόμενη την ευθύνη της, εξέδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή για τις τρεις πρώτες μέρες της αναμονής, (η οποία αποδείχτηκε ότι δεν ήταν προϊόν εκβιασμού εκ μέρους του πλοιάρχου όπως ισχυρίστηκε στην απορριφθείσα ανταγωγή της), την οποία όμως ανακάλεσε, ενώ πέτυχε με την έκδοση προσωρινών διαταγών από το Μον. Πρ Πρέβεζας την σταδιακή εκφόρτωση του φορτίου σε πολύ καλή κατάσταση.
Ενώπιον του Εφετείου Ιωαννίνων ασκήθηκε έφεση από την εναγομένη η οποία απορρίφθηκε.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ : 30-6-2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s