ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ – ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ – ΑΟΡΙΣΤΙΑ
Υπόθεση του γραφείου μας.
Άρθρα : 914, 929, 928 ΑΚ, 111 § 2 και 216 §1 α ΚΠολΔ

Aόριστη η αγωγή τροχαίου για το κονδύλιο των διαφυγόντων κερδών, όταν δεν αναφέρει, ότι είχε ο ενάγων τις προϋποθέσεις για να ασκεί νόμιμα το επάγγελμα.

Έννοια διαφυγόντος κέρδους. Σε τούτο δεν περιλαμβάνεται ό,τι ο παθών θα αποκέρδαινε κατά τρόπο αντιβαίνοντα σε απαγορευτική διάταξη του νόμου ή τα χρηστά ήθη, διότι τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος περί κέρδους προσδοκώμενου κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων.
Εξάλλου η έννομη τάξη, προς αποτροπή επιβλαβών για το κοινωνικό σύνολο επιδράσεων από την άσκηση της γενικής ατομικής ελευθερίας, εξάρτησε την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων, ιδίως επαγγελματικών, από προηγούμενη διοικητική άδεια.
Ο εφοδιασμός με βιβλιάρια υγείας και η θεώρηση των βιβλιαρίων αυτών, εφόσον αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας για λόγους γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, αποτελούν ουσιώδη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατόπιν των ανωτέρω, για την αυτεπαγγέλτως εξεταζόμενη πληρότητα της αγωγής κρίθηκε ότι οφείλει ο ενάγων να επικαλεσθεί είτε ότι συντρέχουν στο πρόσωπό του οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος κατά το χρόνο του ατυχήματος, είτε ότι θα αποκτούσε τις προϋποθέσεις αυτές κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Άλλως η αγωγή τυγχάνει αόριστη ως προς το συγκεκριμένο κονδύλιο.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 21-9-2015

Σχολιάστε