ΑΝΑΚΟΠΗ 933 ΚΠολΔ ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΓΙΑ ΑΟΡΙΣΤΙΑ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ

Άρθρ 643, 649, 650, 591 παρ 1, 904, 915, 916, 924, 933, 934, ΚΠολΔ.

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 3192Β

Έκδοση τελεσίδικης αναγνωριστικής απόφασης για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης. Έκδοση διαταγής πληρωμής με βάση αυτή και επίδοση με επιταγή προς πληρωμή, μετά την άρνηση της ασφαλιστικής εταιρίας να καταβάλει τις υποχρεώσεις της.

Ανακοπή 933 ΚΠολΔ από την ασφαλιστική εταιρία για τους εξής λόγους:

-Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος με την αιτιολογία ότι δήθεν δεν οχλήθηκε προηγούμενα η τελεσίδικη απόφαση (ψευδώς). Απορρίφθηκε διότι το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συνιστά κατάχρηση η επιλογή από το δανειστή του χρόνου να εισπράξει την απαίτησή του, αφού αυτό αποτελεί δικαίωμα συνυφασμένο με την περιουσία του.

-Αοριστία, διότι δεν αναφέρεται (δήθεν) ο χρόνος έναρξης της τοκοφορίας και δεν αναλύεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού των τόκων για κάθε δικαιούχο. Απορρίφθηκε διότι σύμφωνα με την απόφαση αρκεί να προκύπτει από την επιταγή η αιτία της απαίτησης, ο δε τρόπος υπολογισμού δεν απαιτείται να αναφέρεται αφού γίνεται σύμφωνα με το νόμο με απλό μαθηματικό υπολογισμό, βάσει του κεφαλαίου, του επιτοκίου και του χρονικού διαστήματος από τη δημιουργία της απαίτησης.

-Ουσιαστικής αβασιμότητας της απαίτησης. Απορρίφθηκε λόγω δεδικασμένου που έχει παράγει η τελεσίδικη αναγνωριστική απόφαση με βάση την οποία εκδόθηκε η επίδικη διαταγή πληρωμής.

-Για το ύψος του κονδυλίου της επιταγής προς πληρωμή του πληρεξουσίου Δικηγόρου. Απορρίφθηκε διότι κρίθηκε ότι το ύψος αυτού καθορίζεται από το νόμο (άρθρ 72 παρ. 1 ν 4194/2013) και ορίζεται στο ύψος της επιδικασθείσας δικαστικής δαπάνης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 11-1-2016

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s