ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ – ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΙΤΙΟΥΔΟΥΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ. ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡ 914 ΑΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ Ν ΓΝ/1911.

Άρθρα: 314 παρ 1, 315 παρ 1 ΠΚ, 914 ΑΚ, Ν ΓΝ /1911

Η παράνομη συμπεριφορά ως όρος της αδικοπραξίας μπορεί να συνίσταται όχι μόνο σε θετική πράξη, αλλά και σε παράλειψη, εφόσον στην τελευταία περίπτωση εκείνος που υπέπεσε στην παράληψη ήταν υποχρεωμένος σε πράξη είτε από τον νόμο ή τη δικαιοπραξία είτε από την καλή πίστη κατά την κρατούσα κοινωνική αντίληψη. Αιτιώδης δε συνάφεια υπάρχει, όταν η πράξη ή παράλειψη του ευθυνόμενου προσώπου ήταν, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, ικανή και μπορούσε αντικειμενικά να επιφέρει, κατά τη συνηθισμένη και κανονική πορεία των πραγμάτων, το επιζήμιο αποτέλεσμα.

Τραυματισμός πεζού μετά από σύγκρουση με ΙΧ. Ο προπορευόμενος ποδηλάτης ενώ εξεδήλωσε πρόθεση να στρίψει αριστερά σε σχέση με την πορεία του και να εισέλθει σε διασταύρωση, στη συνέχεια ενώ είχε ήδη εισέλθει λοξά στο αντίθετο ρεύμα πορείας και ενώ το όχημα της εντολέα μας που ακολουθούσε είχε φτάσει στο χώρο, άλλαξε ξαφνικά γνώμη, έκανε επιτόπια μεταβολή και εισήλθε κάθετα εντός του αρχικού ρεύματος πορείας, όπου κινούνταν σύννομα το ΙΧ, η οδηγός του οποίου παρά τις αποφευκτικές κινήσεις που επιχείρησε, δεν κατόρθωσε τελικά να αποφύγει τη σύγκρουση.

Κατ’ επιλογή του ποδηλάτη (που δεν βρίσκονταν υπό δικαστική συμπαράσταση), αν και ήταν άτομο μειωμένου ή ανύπαρκτου καταλογισμού και των οικείων του, ασκήθηκε αγωγή μόνο κατά της ασφαλιστικής εταιρίας και όχι και κατά της εντολέα μας, στηριζόμενη στις διατάξεις περί αδικοπραξίας (914 ΑΚ) και όχι στις διατάξεις του Ν ΓΝ /1911 (αντικειμενική ευθύνη – ευθύνη από διακινδύνευση). Το αστικό δικαστήριο στο οποίο δεν ήμασταν διάδικοι, διέταξε την αναβολή εκδόσεως αποφάσεως έως αποπερατώσεως της ποινικής δίκης.

Κατά την ποινική δίκη η οποία αναβλήθηκε 6 φορές, ουδέποτε εμφανίσθηκε ο αντίδικος, παρά το αίτημα που υποβάλλαμε για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του, προκειμένου να αποδειχθεί στο δικαστήριο η κατάσταση της υγείας του και η εξ αυτής, αντικειμενική αδυναμία του να οδηγεί με ασφάλεια ποδήλατο και άρα και η υπαιτιότητά του στην πρόκληση του ενδίκου ατυχήματος.

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι καμία υπαιτιότητα δεν βαρύνει την εντολέα μας, αφού η οδηγική συμπεριφορά της κατά την οδήγηση του οχήματός της, δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με τον τραυματισμό του αναβάτη του ποδηλάτου.

Υπόθεση του γραφείου μας.

Αριθμός αρχείου μας 3580

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s