ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ  – ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΝΗΛΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΕΒΑΙΝΕ ΣΕ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΙΧ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ – Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΩΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚ, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΙΤΙΩΔΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΣΥΝΤΡΕΧΟΝ ΠΤΑΙΣΜΑ 30% ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ – ΕΝΝΟΙΑ ΟΙΚΕΙΩΝ – ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΔΥΝΗΣ.

(Άρθρα 666, 667 και 670 έως 676, 681ΑΚΠολΔ ως ίσχυαν πριν το ν. 4335/2015, 297, 298, 299, 330 εδ. Β’, 345, 346, 481 επ., 914, 922, 926, 932 ΑΚ, 2, 4, 9 και 10 ν. ΓπΝ/1911, 6 παρ 2 και 10 παρ. 1 πδ 327/1986, 25 ν. 2496/1997 και 70 ΚπολΔ).

Προσωρινό αρχείο μας

Παραβίαση προτεραιότητας από ΙΧ το οποίο εξήλθε από παράδρομο. Η δίκυκλη μοτοσικλέτα κινούνταν σύννομα, όταν το ΙΧ φτάνοντας στη διασταύρωση εισήλθε σε αυτή χωρίς να μειώσει την ταχύτητά του, παραβιάζοντας τη σήμανση ΣΤΟΠ, χωρίς να ελέγξει την κίνηση των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν την οδό και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ως συνεπιβάτης η θανούσα. Με τη σύγκρουση η θανούσα εκτινάχθηκε σε απόσταση 12 μέτρων και χτύπησε βίαια στο οδόστρωμα με το πίσω μέρος της κεφαλής της, χωρίς να φέρει άλλα τραύματα, ενώ ο οδηγός της μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρώς. Η ανήλικη κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο ΠΓΝ Ιωαννίνων.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ένδικη σύγκρουση οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού του ΙΧ, η οποία δεν επέδειξε την επιμέλεια που οφείλει να επιδεικνύει κάθε συνετός οδηγός. Αντίθετα, κανένα πταίσμα που να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το ένδικο ατύχημα, δε βαρύνει τον οδηγό του δικύκλου, παρότι αυτός οδηγούσε χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης.

Απόρριψη αυτοτελούς ισχυρισμού ότι λόγω του είδους του τραυματισμού ο θάνατος της παθούσας θα επέρχονταν ακόμη και εάν φορούσε κράνος και επιδίκαση συντρέχοντος πταίσματος σε ποσοστό 30 %.

Απόρριψη πορισμάτων τεχνικής έκθεσης που προσκόμισε η πλευρά της ασφαλιστικής εταιρίας του εμπλεκομένου ΙΧ.

Απόρριψη αντίθετης αγωγής της οδηγού του ΙΧ, λόγω αποκλειστικής υπαιτιότητας της ιδίας στην πρόκληση του ενδίκου ατυχήματος.

Αποδοχή και της αυτοτελούς αγωγής του οδηγού της μοτοσικλέτας για επιδίκαση ηθικής βλάβης.

Η υπόθεση έχει αχθεί σε δεύτερο βαθμό μετά την άσκηση αντίθετων εφέσεων.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 31/5/2017

ΕΚΚΡΕΜΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s