ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΩΤΕΡΩΝ ΑΝΙΟΝΤΩΝ (ΓΙΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥ) ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.

Άρθρ. 1520 εδ β ΑΚ.

Οι γονείς των τέκνων, δεν δικαιούνται να εμποδίζουν την επικοινωνία αυτών με τους απώτερους ανιόντες εκτός και εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. Η επικοινωνία των τέκνων με τον παππού ή τη γιαγιά συντελεί στη διατήρηση των συγγενικών δεσμών της αντίστοιχης γραμμής, ή όταν τη φροντίδα του παιδιού είχαν αναλάβει για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γονείς του συζύγου που πέθανε ή του αφαιρέθηκε η γονική μέριμνα.

Η παρεμπόδιση του δικαιώματος αυτού εγκαθιδρύει λόγο αγωγής εναντίον του γονέα που παρεμποδίζει την επικοινωνία, ενώ παρέχεται και δικαίωμα ασκήσεως ασφαλιστικών μέτρων.

Κατά κανόνα, η επικοινωνία του τέκνου με τον παππού ή τη γιαγιά του έχει επωφελή γι` αυτό αποτελέσματα. Αντίθετα όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρνηση των γονέων να επιτρέψουν την επικοινωνία των απωτέρων ανιόντων με το παιδί είναι δυνατόν να εμφανίζεται δικαιολογημένη, πχ όταν οι εκάστοτε συναντήσεις οδηγούν σε εντάσεις, ή που οι σχέσεις των γονέων με τους ανιόντες αυτών είναι σημαντικά διαταραγμένες, ή όταν οι τελευταίοι επεμβαίνουν στην ανατροφή του παιδιού παραβλέποντας το προβάδισμα των γονέων ή επηρεάζουν δυσμενώς το παιδί σε βάρος των γονέων (βλ. και Πουλιάδης σε Γεωργιάδη-Σταθόπουλο Αστικός Κώδικας, τόμος VIII, σελ. 236).

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 3/7/2017

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 3703

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s