ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΦΟΥ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.

Άρθρ. 739, 740 παρ 1, 748 παρ 1, 782 παρ 1 και 3 ΚΠολΔ, 58 ΑΚ, άρθρ 5 παρ 1 Συντάγματος.

Καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του. Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να ζητήσει δικαστικώς τη διόρθωση του κύριου ονόματος που δόθηκε με τη βάπτισή του, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχει γι’ αυτό κάποια εξαιρετική περίπτωση ή ιδιαίτερη ανάγκη ή το όνομα αυτό έχει δικαιολογημένα ανεπιθύμητες συνέπειες, πράγμα το οποίο συμβαίνει όταν δεν είναι εύηχο ή σχετίζεται με την ηθική προσωπικότητα του ατόμου, ή, τέλος, αποκτήθηκα από ενήλικο προσφάτως και του δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους που γνώριζαν το παλιό του όνομα. Ειδικότερα η μεταβολή της ονοματοδοσίας επιτρέπεται όταν πρόκειται για παθογενή ονοματοδοσία οπότε αποτελεί δικαίωμα των γονέων από κοινού να προβούν στη μεταβολή ως περιεχόμενο του δικαιώματος στην ονοματοδοσία του ανήλικου τέκνου τους.

Αίτηση αλλαγής του ονόματος του ανηλίκου από «Μάριος – Αλέξανδρος» που δηλώθηκε στο αρμόδιο Ελληνικό ληξιαρχείο, σε «Ρομάριο», καθότι το ανήλικο δηλώθηκε και στο Ληξιαρχείο Μπροστάρ της Αλβανικής Δημοκρατίας με το όνομα «Romario». Κατά συνέπεια φέρεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο να έχει διαφορετικό όνομα στην Αλβανία και διαφορετικό στην Ελλάδα. Αρχικά καταχωρήθηκε στην Αλβανία ως Romario, στη συνέχεια όμως και μετά τη βάπτισή του ως χριστιανός, οι γονείς επέλεξαν χριστιανικό όνομα. Πρόκληση ασάφειας και αδυναμία ταυτοπροσωπίας.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση των γονέων του ανηλίκου και διέταξε τη διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης όσον αφορά το όνομα του ανηλίκου.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 3/7/2017

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 3704

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s