ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ (COMMERCIAL VALUE) ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ – ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΕΣΕΩΣ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΟ _ ΔΡΑΣΤΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ –

(Αρθρ. 19 παρ 5 του Ν 489/1976, άρθρ 5 παρ 3 ΠΔ 264/1991, 84/5 ΕΟΚ),

Αρ φακ 2858.

Τροχαίο ατύχημα επί της οδού Πρέβεζας – Μαργαρώνας στο ύψος των Ναυτικών Σχολών Πρέβεζας . Ο εντολέας μας, οδηγός μοτοποδηλάτου παρασύρθηκε από όχημα που κινούνταν ομόρροπα και επιχείρησε να τον προσπεράσει. Αποκλειστικώς υπαίτιος, ο αντίδικος οδηγός, ενώ ο εντολέας μας ο οποίος φορούσε κράνος, υπέστη παρόλα αυτά σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (θλαστικό τραύμα προσωπικού κρανίου, θλάση εγκεφάλου αριστερά, κάταγμα λιθοειδούς οστού, κάταγμα λεπιδοειδούς κροταφικού οστού αριστερά και μικρό υποσκληρίδιο αιμάτωμα), κάταγμα αριστερής κλείδας, κάταγμα αριστερού γόνατος, κακώσεις θώρακος, κάταγμα κνημιαίου κονδύλου για την αποκατάσταση του οποίου απαιτήθηκε εσωτερική οστεοσύνθεση.

Μετά τη συζήτηση της αγωγής σε πρώτο βαθμό, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της εναγόμενης ασφαλιστικής εταιρίας. Στη θέση της υπεισέρχεται το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο, λόγω του επικουρικού χαρακτήρα της ευθύνης του, απαλλάσσεται σύμφωνα με το νόμο, από την καταβολή κονδυλίων που μπορούν να καλυφθούν από τρίτο (πχ ασφαλιστικό φορέα ή το δημόσιο).

Το Επικουρικό Κεφάλαιο ασκεί έφεση με την οποία ζητά να μην υποχρεωθεί να καταβάλει τα κονδύλια των διαφυγόντων κερδών και των νοσηλίων του εντολέα μας.

Ο εναγόμενος, δεν ασκεί κανένα ένδικο μέσο. Γεννωμένης δεκτής της εφέσεως του Επικουρικού Κεφαλαίου, το Εφετείο δεν μεταβάλει τα επιδικασθέντα πρωτοδίκως ποσά, πλην όμως, περιορίζει την έκταση ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, στα λοιπά κονδύλια, πλην των διαφυγόντων κερδών και των νοσηλίων, τα οποία υποχρεώνει τον αρχικώς ενάγοντα να καταβάλει από την τσέπη του. Το ποσό αυτών ανέρχονται 39.064,00 €! το οποίο ο αντίδικος εναγόμενος, αναγκάσθηκε να καταβάλει τελικά εξ ιδίων πόρων, πλέον τόκων και εξόδων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλές φορές ο ασφαλισμένος – ο καθένας μας που είναι ιδιοκτήτης ΙΧ-, αναζητά την φθηνότερη ασφαλιστική εταιρία για ευνόητους λόγους κατά την εποχή αυτή της ακραίας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. ΛΑΘΟΣ! Πρέπει να αναζητούμε την καλύτερη και όχι τη φθηνότερη ασφαλιστική κάλυψη.

Ενεργώντας χωρίς ασφαλή κριτήρια και επαφιόμενοι αποκλειστικά, στον ασφαλιστικό πράκτορα που σας προτείνει την φθηνότερη ασφάλεια – από την οποία σημειωτέον κατά τεκμήριο,  λαμβάνει και τη μεγαλύτερη προμήθεια, καθιστάτε τον εαυτό σας όμηρο! Ο ασφαλιστικός σας πράκτορας φυσικά και γνωρίζει ποια είναι η καλύτερη ή η ασφαλέστερη ασφαλιστική εταιρία. Δεν μπορεί να σας την επιβάλει όμως, όταν εσείς απλά επιμένετε να σας προτείνει τη φθηνότερη. Στην έσχατη περίπτωση επιλέξτε κάποια ασφαλιστική εταιρία από τη μέση της οικονομικής λίστας.

Σε περίπτωση ανάκλησης της αδείας λειτουργίας της ασφαλιστικής μας εταιρίας (έχουν κλείσει τουλάχιστον 10 τα τελευταία χρόνια) κινδυνεύουμε να κληθούμε να πληρώσουμε οι ίδιοι τον παθόντα σε περίπτωση που προκαλέσουμε ατύχημα.

Μην επαφίεστε επίσης στην ύπαρξη του Επικουρικού Κεφαλαίου. Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι καταχρεωμένο και ήδη επιδιώκεται ΝΕΑ νομοθετική ρύθμιση για να μην καταρρεύσει. Όσοι έχουν καταστεί ήδη θύματα τροχαίου ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα, θα έχουν συνειδητοποιήσει με πόση καθυστέρηση αποζημιώνονται (μετά από χρόνια).

Το Επικουρικό Κεφάλαιο, πληρώνει με καθυστέρηση, με διαφορετικό επιτόκιο, και όχι όλα τα κονδύλια. Τη διαφορά και την καθυστέρηση την πληρώνουμε εμείς οι ασφαλισμένοι (εφόσον προκαλέσαμε ατύχημα), από την τσέπη μας. Αν το θύμα απελπιστεί να περιμένει να πληρωθεί από τον Επικουρικό Κεφάλαιο, θα στραφεί εναντίον σας!

Με  το Νόμο 4092/2012 επιχειρήθηκε η επιβολή πλαφόν προστασίας για το Επικουρικό Κεφάλαιο. Ο νόμος αυτός θεσπίσθηκε για τη διάσωση του Επικουρικού Κεφαλαίου. Απέναντι στα συμφέροντα του ζημιωθέντος που πλέον, εφόσον ήθελε να αποζημιωθεί πλήρως, όφειλε για το υπόλοιπο ποσό που του είχε δικαστικώς επιδικασθεί, να στραφεί κατά της προσωπικής εταιρίας του ανέμελου ζημιώσαντα οδηγού που είχε επιλέξει μία φθηνή, άγνωστη ή αναξιόπιστη ασφαλιστική εταιρία.  Ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΑΠ.

Ο κίνδυνος ανάκλησης της αδείας της ασφαλιστικής εταιρίας που επιλέγετε, δεν περιορίζεται στο χρόνο που συνομολογείτε την ασφάλιση του οχήματός σας. Για τη δικαστική διεκπεραίωση ενός τροχαίου ατυχήματος απαιτούνται ίσως και περισσότερα από 3 χρόνια. Οποιαδήποτε στιγμή πριν την εξόφληση του αντιδίκου σας κλείσει η ασφαλιστικής σας εταιρία, θα κληθείτε να αναλάβετε σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις!

Την ίδια και μεγαλύτερη ατυχία αντιμετωπίζουν, όσοι καταστούν θύματα τροχαίου ατυχήματος από ανασφάλιστα οχήματα, ή οχήματα ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας.

Η ασφάλιση του οχήματός μας και η επιλογή σοβαρής ασφαλιστικής εταιρίας είναι σοβαρή κοινωνική υποχρέωσή μας.

Θα βρεθείτε  σε πολύ δύσκολη θέση αν προκαλέσετε ένα σοβαρό ατύχημα με υπαιτιότητά σας και το θύμα σας, μένει αναποζημίωτο και σας συναντά κάθε μέρα στο δρόμο!

Ημερομηνία επεξεργασίας 20/11/2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s