ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ – ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ

 

(Άρθρα 914, 929, 932, 930 παρ. 3 ΑΚ)

 

Αριθμός αρχείου μας 2963 Α

 

Τροχαίο ατύχημα επί της παραλιακής οδού Κυανής Ακτής στην Πρέβεζα. Μετά από εκτροπή μοτοποδηλάτου και πρόσκρουση σε δέντρο αποβίωσε ο ένας επιβάτης ενώ επιβίωσε σοβαρότατα τραυματισμένος ο δεύτερος. Ο τραυματισθείς παρουσιάζει αμνησία και δεν είναι σε θέση να καταθέσει για το ποιος οδηγούσε.

Η οικογένεια του θανόντος ασκεί αγωγή ψυχικής οδύνης, η οποία ευδοκιμεί πρωτοδίκως. Το Δικαστήριο δέχεται ότι οδηγός του μοτοποδηλάτου, είναι ο επιβιώσας.

Αντίθετα το Εφετείο απορρίπτει την αγωγή, δεχόμενο ότι οδηγός ήταν ο αποβιώσας.

Ασκούνται αναίρεση καθώς και πρόσθετοι λόγοι κατά της απόφασης του Εφετείου και απορρίπτονται.

Το Μον Πλημ/κείο ανηλίκων, αντίθετα, καταδικάζει τον επιβιώσαντα, δεχόμενο ότι αυτός ήταν ο οδηγός του μοτοποδηλάτου.

Το Τριμελές Πλημ/κείο ανηλίκων επίσης καταδικάζει τον επιβιώσαντα.

Ασκούμε αναίρεση κατά της ως άνω απόφασης με την αιτιολογία ότι το Τριμ Πλημ/κείο Πρέβεζας τύγχανε καθ’ ύλην αναρμόδιο να εκδικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Γίνεται δεκτή από τον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση παραπέμπεται να εκδικασθεί εκ νέου, αυτή τη φορά ενώπιον του Εφετείου Ανηλίκων Ιωαννίνων.

Το Εφετείο Ανηλίκων Ιωαννίνων απαλλάσσει τον κατηγορούμενο εντολέα μας, δεχόμενο όπως και το πολιτικό Εφετείο ότι οδηγός του μοτοποδηλάτου ήταν ο αποβιώσας.

Κατά συνέπεια τα πρωτόδικα Δικαστήρια στην Πρέβεζα δέχθηκαν (αστικό και ποινικό), ότι οδηγός ήταν ο εντολέας μας, ενώ τα Εφετεία στα Ιωάννινα (αστικό και ποινικό), δέχθηκαν τα αντίθετα, δηλαδή ότι οδηγός ήταν ο αποβιώσας, ανατρέποντας τις πρωτόδικες αποφάσεις.

 

Υπόθεση του γραφείου μας.

Ημερομηνία επεξεργασίας 27-11-2017

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s