ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΞΑΝΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ – ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑΣ ΕΝΤΟΛΕΩΣ ΜΑΣ – ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΘΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΥΤΑΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ.

 

(Άρθρα 666, 667, 670 έως 676 και 681 Α ΚΠολΔ ως ίσχυαν πριν την εισαγωγή του Ν 4335/2015, 914, 297, 298, 299, 330 εδ. β’, 929, 930, 931 και 932 ΑΚ, 2, 4, 9, και 10 Ν. Γ=/Ν/1911, 10 του Ν. 489/1976)

 

   Αριθμός αρχείου μας 3651

 

Η ενάγουσα και εντολέας μας, οδηγώντας το υπ’ αριθ. ….δίκυκλο μοτοποδήλατο, έβαινε επί της οδού Ξάνθου με κατεύθυνση από οδό Σκουφά προς ΕΟ. Πρέβεζας – Ιωαννίνων, κινούμενη με ταχύτητα, περίπου 40 χλμ/ ώρα. Στη συμβολή της οδού Ξάνθου με την οδό Σολωμού, ο εναγόμενος παραβιάζοντας ρυθμιστική πινακίδα STOP για τους κινούμενους επί της οδού Σολωμού, δεν παραχώρησε προτεραιότητα και κατέστη πρόξενος τροχαίου ατυχήματος.

Κατά τη διακομιδή της στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, διαπιστώθηκε ότι λόγω του ατυχήματος υπέστη κάκωση κεφαλής, θλαστικό τραύμα άνω χείλους, κεφαλαιμάτωμα μετωπιαία, μειωμένη μυϊκή ισχύ άκρων και σπάσιμο δοντιού στην άνω γνάθο, διαταραχή της αισθητικότητας, απουσία επιπέδου υπαισθησίας άνω και κάτω άκρων (κατόπιν νευρολογικής εξέτασης) και κολπική αιμορραγία, «βαριά τετραπάρεση, αυχενική μυελοπάθεια και αυχενικές δισκοκήλες», απώλεια εύρους κινήσεων των άνω και κάτω άκρων σημαίνει μόνιμο ποσοστό αναπηρίας.

Άσκηση αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι πέραν της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης της παθούσας, θα πρέπει να της επιδικασθεί και πρόσθετη αποζημίωση λόγω πρόκλησης μόνιμης αναπηρίας και παραμόρφωσης του σώματός της. Ειδικότερα δέχθηκε το πρωτόδικο Δικαστήριο ότι προκλήθηκαν στην παθούσα εξ αιτίας του ενδίκου ατυχήματος μόνιμες βλάβες οι οποίες : «… ένεκα του ατυχήματος είναι ανεπανόρθωτες με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία της, άκρως ανησυχητικά τα οποία, ευθύνονται για τη μόνιμη πλέον αναπηρία της … Οι παραπάνω αναφερόμενες βλάβες και οι εξ αυτών δημιουργηθείσα μόνιμη αναπηρία της, και καθώς οι σοβαρές δύσμορφες ουλές στο άνω χείλος και κατά μήκος του λαιμού (τράχηλο) έχουν αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική της εξέλιξη … Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιδικασθεί στην ενάγουσα αποζημίωση κατ’ άρθρο 931 ΑΚ …»

Επίσης το πρωτόδικο δικαστήριο επιδίκασε τα αιτηθέντα κονδύλια για:

-νοσήλια,

-δαπάνες αγοράς ορθοπεδικών υλικών, επισκέψεων σε γιατρούς, ιατρικές πράξεις και φάρμακα,

-για μεταβάσεις στα Ιωάννινα προς εξέταση,

-για φυσικοθεραπείες,

-για απασχόληση τρίτου προσώπου ως αποκλειστικού νοσοκόμου,

-βελτιωμένη διατροφή κατά το χρόνο της ανάρρωσης.

 

Η αντίδικος ασφαλιστική εταιρία άσκησε έφεση κατά της ως άνω απόφασης ενώπιον του Εφετείου Ιωαννίνων, το οποίο παρήγγειλε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι οι σωματικές βλάβες που αναφέρονται στην αγωγή είναι υπαρκτές και απότοκες του ενδίκου ατυχήματος.

Η έφεση επανήλθε προς νέα κρίση με κλήση μας ενώπιον του Εφετείου Ιωαννίνων, το οποίο δίκασε εκ νέου την υπόθεση και δεχόμενο ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αγωγή όσον αφορά τα ανωτέρω κονδύλια και ειδικότερα όσον αφορά τα κονδύλια περί ηθικής βλάβης και της πρόσθετης αποζημίωσης του 931 ΑΚ, επανακαθόρισε τα επιδικασθέντα ποσά.

Ημερομηνία επεξεργασίας 27-11-2017

Υπόθεση του γραφείου μας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s