ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ – ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΚΤΗ – ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ, ΚΛΟΠΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ – ΕΝΝΟΙΑ ΞΕΝΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ –Η ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΛΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟ ΤΕΤΙΜΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΡΠΩΘΕΙ ΜΕ ΔΙΑΝΟΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΑΠΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

     (Άρθρα 63, 68 παρ. 2, 82 παρ. 1 και 83 ΚΠοινΔ, 1710, 1719 και 1846 ΑΚ.)

      Αριθμός αρχείου μας 3727

 

Β. Σύμφωνα με την νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων γίνεται δεκτό ότι «… Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 63, 68 παρ. 2, 82 παρ. 1 και 83 ΚΠοινΔ, το δικαίωμα της χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης είναι κληρονομητό, περιέρχεται δε κατά τα άρθρα 1710 και 1846 ΑΚ στους κληρονόμους αυτοδικαίως και στην κατάσταση που υπήρχε στον κληρονομηθέντα, αρκεί αυτός να είχε προ του θανάτου δηλώσει νομοτύπως παράσταση πολιτικής αγωγής κατά την προδικασία ή να είχε προβεί σε προφορική περί παραστάσεως δήλωση, πριν από την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

Η ζημία πρέπει να είναι άμεση, ενώ σε περίπτωση πλαστογραφίας πρέπει να αναφέρεται στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ καταγγελλόμενης πράξης και ηθικής βλάβης του παθόντος.

Η δήλωση επίσης θα πρέπει να περιέχει:

  1. Συνοπτική έκθεση υπόθεσης
  2. Τους λόγους παράστασης πολιτικής αγωγής που δικαιολογούν την πρόκληση της ζημίας.
  3. Αίτηση για χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, ή για ψυχική οδύνη.
  4. Διορισμό αντικλήτου.

 

Ορθώς αποβλήθηκε η πολιτική αγωγή, διότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή από  τους κληρονόμους του φορέα του δικαιώματος, είναι αυτή, να έχει διατυπωθεί και δηλωθεί με τον προσήκοντα τρόπο από τον ίδιο, πριν το ακροατήριο. Εφόσον δηλώθηκε με το κείμενο της μήνυσης η οποία κατατέθηκε με ειδικό πληρεξούσιο, χωρίς σε αυτό να περιέχεται εντολή για τη δήλωσή της, είναι μη νόμιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί από τους κληρονόμους.

Μετά από ακύρωση διαθήκης κατ’ άρθρ.  1719 (έλλειψη συνείδησης), ο ήδη τετιμημένος με αυτή εντολέας μας, δεν καθίσταται δράστης κλοπής των κινητών περιουσιακών στοιχείων που καρπώθηκε. Οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι που καλούνται στην κληρονομιά μετά την ακύρωση της διαθήκης για τα κινητά αυτά πράγματα, έχουν πλέον μόνο αστικές αξιώσεις.

 

Υπόθεση του γραφείου μας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 7-12-2017

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s