ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΥ – ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ – ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ – ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟ.

     (Άρθρα 19, 511, 513 παρ 1 περ β, 516 παρ 1, 517, 518 παρ 2, 591 παρ 7, 914 παρ 1 ΚΠολΔ, 178 ΑΚ).

      Αριθμός αρχείου μας (Δήμου) 233

Άτυπη σύμβαση μισθώσεως μεταξύ Δήμου και Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για μίσθωση χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων ανακύκλωσης. Ο Δήμος ως μισθωτής και αφού είχε ήδη εγκατασταθεί στο μίσθιο κατόπιν προφορικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους της εκμισθώτριας, στη συνέχεια επιχείρησε να προβεί σε νόμιμο διαγωνισμό μίσθωσης της συγκεκριμένης έκτασης.

Ο διαγωνισμός αυτός κηρύχθηκε άγονος λόγω μη υποβολής πρότασης εκμισθώσεως από τον σύνδικο της ΕΑΣΠ, ο οποίος διαφωνώντας με τις αποφάσεις της απερχόμενης διοίκησης (της ΕΑΣΠ), αρχικά αμφισβήτησε την ύπαρξη της μίσθωσης και στη συνέχεια,  αρνήθηκε να υποβάλλει πρόταση εκμίσθωσης.

Μετά από δεύτερη προσπάθεια η ΕΑΣΠ διά του συνδίκου της, κατέθεσε πρόταση εκμίσθωσης, πλην όμως έναντι μισθώματος πολύ μεγαλύτερου από : α) αυτού που είχε εκτιμήσει η αρμόδια επιτροπή εκτίμησης ακινήτου, β) αυτού που αντιστοιχούσε στη μισθωτική αξία του μισθίου γ) αυτού που είχε προσυμφωνηθεί.

Λόγω της άφευκτου ανάγκης για το Δήμο να ολοκληρωθεί η μίσθωση – ο τελευταίος, αποδεχόμενος την πρόταση, προέβη στην κατάρτιση της σύμβασης, δεχόμενος την αυξημένη προσφορά της εκμισθώτριας.

Άρνηση της επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου να θεωρήσει το σχετικό ένταλμα πληρωμής των μισθωμάτων ως μη σύννομου, λόγω του ύψους του μηνιαίου μισθώματος.

Η εκμισθώτρια ΕΑΣΠ, άσκησε αγωγή απαιτώντας την καταβολή των μισθωμάτων, σύμφωνα με την πρόταση εκμίσθωσης που είχε υποβάλλει. Κατά τη συζήτηση της αγωγής, ο εντολέας μας Δήμος, αποδέχθηκε την υποχρέωση να καταβάλει ως μίσθωμα, μόνο το ποσό το οποίο είχε αποδεχθεί η αρμόδια επιτροπή, όχι όμως και το υπερβάλλον αυτού. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά μας, επιδικάζοντας υπέρ του ενάγοντος το σύνολο των αιτούμενων μισθωμάτων.

Το Εφετείο, μετά από έφεσή μας, έκρινε βάσιμο τον ισχυρισμό μας και απέρριψε την αγωγή κατά το υπερβάλλον αυτό ποσό, δεχόμενο, ότι η ΕΑΣΠ, γνωρίζοντας την άμεση ανάγκη του Δήμου να προβεί στη συγκεκριμένη μίσθωση «… η αντιμετώπιση της οποίας ήταν ανεπίδεκτη αναβολής, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε ή να μεταφέρει τα απορρίμματα για ανακύκλωση στο ΧΗΤΑ Θεσπρωτίας με ημερήσιο κόστος 1.500,00 € ή να προβεί σε μετεγκατάσταση με υψηλό κόστος, που χρονικά ήταν πολύ δύσκολη … εκμεταλλευόμενη την ανάγκη αυτή του εναγομένου, έκανε προσφορά με μίσθωμα 1.500,00 €».

Το Εφετείο, υιοθετώντας ισχυρισμό μας, επίσης δέχθηκε, ότι η ΕΑΣΠ ενήργησε καταχρηστικά, αφού : σε προηγούμενη αγωγή της, για την ίδια αιτία, θεωρούσε ως εύλογο το μίσθωμα των 650.00 €, ενώ για επόμενο χρονικό διάστημα – οπότε και δεν υπήρχε πίεση να αποδεχθεί ο δήμος την όποια προσφορά, περιόρισε τις απαιτήσεις της στο ποσό των 800,00 € μηνιαίως!

Υπόθεση του γραφείου μας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 15-12-2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s