ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ 31,8 ΧΜΛ ΕΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (Λυγιά Πρέβεζας) – ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΠΛΗΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ.

 

(άρθρα 666, 667 και 670 έως 676 ΚΠολΔ ως ίσχυαν πριν την εισαγωγή του Ν. 4335/2015, 297 – 299, 330, 914, 929, 932 ΑΚ, 2, 4, 9. 10 Ν. ΓπΝ/1911, 12, 19 παρ. 1, 2 ΚΟΚ

Αριθμός αρχείου μας 3728

 

Ο εναγόμενος οδηγώντας το ΙΧΦ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, εκινείτο επί της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα. Ο εντολέας μας οδηγώντας δίκυκλη μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας του, με συνεπιβάτισσα τη σύζυγό του, εκινείτο επί της ίδιας Ε.Ο. με κατεύθυνση προς Πρέβεζα.

Στο 31,8 χλμ της ΕΟ ο εναγόμενος, έχοντας πρόθεση να κατευθυνθεί προς τον οικισμό της Λυγιάς, παραβίασε τη διπλή διαχωριστική γραμμή προκειμένου να εισέλθει αιφνιδίως, σε υφιστάμενο ισόπεδο οδικό κόμβο αριστερά σε σχέση με την πορεία του, χωρίς να ελέγξει την κίνηση των διερχόμενων οχημάτων, χωρίς να καταλάβει προοδευτικά το αριστερό μέρος της λωρίδας κυκλοφορίας του και χωρίς να ενεργοποιήσει δείκτη αλλαγής κατεύθυνσης. Με τη συμπεριφορά του αυτή, διέκοψε την πορεία της δίκυκλης μοτοσυκλέτας που κινούνταν κανονικά και αντίρροπα και κατέστη πρόξενος τροχαίου ατυχήματος σωματικών βλαβών και υλικών ζημιών.

Ο πρώτος ενάγων, υπέστη εξάρθρημα μετακαρπιοφαλαγγικής δεξιάς χειρός το οποίο έχρηζε χειρουργικής επέμβασης και αποφυγή εργασίας για 20 ημέρες, ενώ η συνεπιβάτης, τραύμα μαλακών μορίων και ρωγμώδες κάταγμα δεξιάς ποδοκνημικής όπου και τοποθετήθηκε νάρθηκας.

Άσκηση αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας για τα κονδύλια :

-ηθικής βλάβης.

-δαπάνης νοσοκομειακής και εν γένει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-αποζημίωσης για την καταστροφή της μοτοσικλέτας.

-αποζημίωσης για απώλεια εισοδημάτων.

-δαπάνης για την απασχόληση τρίτου προσώπου ως βοηθού.

-δαπάνης για την καταστροφή ειδικού ρουχισμού – στολή μοτοσικλέτας.

 

Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκρινε συνυπαίτιο τον εντολέα μας σε ποσοστό 30% στην πρόκληση του ενδίκου ατυχήματος, κρίνοντας ότι οδηγούσε με αυξημένη ταχύτητα και απέρριψε τα κονδύλια νοσηλείας και διαφυγόντων κερδών ως προς τον οδηγό της μοτοσικλέτας, με την αιτιολογία ότι «…το Δικαστήριο δεν μπορεί να αχθεί σε ασφαλή δικανική πεποίθηση ως προς το ότι ο ανωτέρω τραυματισμός αποτέλεσε απόρροια του ένδικου ατυχήματος…»

Μετά από έφεσή μας, το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο (Εφετείο Ιωαννίνων) έκρινε τον εναγόμενο αποκλειστικά υπαίτιο του ενδίκου ατυχήματος, ενώ δέχθηκε ότι ο τραυματισμός του πρώτου εκ των εντολέων μας, τελούσε σε αιτιώδη συνάφεια με το ατύχημα, επιδικάζοντας του ταυτόχρονα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

 

Υπόθεση του γραφείου μας.

Ημερομηνία επεξεργασίας 6-12-2017

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s