ΑΠΑΤΗΛΗ ΛΗΨΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 100.000 € ΑΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΜΟ. Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΑΦΟΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΙΚΟΝΙΚΑ. ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΠΑ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

 

( Άρθρ. 68 παρ 2 Ν 4174/2013, Ν 4337/2015,)

Εκκρεμής υπόθεση του αρχείου μας. 

 

Σε έλεγχο τρίτης επιχείρησης, προέκυψαν ενδείξεις εκδόσεως από αυτή πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων για κατασκευή έργου το οποίο αποδεδειγμένα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε.

Προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της, η ως άνω εταιρία κατονόμασε (μεταξύ άλλων και) την εντολέα μας, με την οποία ισχυρίσθηκε ότι κατήρτισε εικονικές – υπερτιμολογημένες συναλλαγές.

Κατόπιν αυτού, η διοίκηση στα πλαίσια του φορολογικού ελέγχου, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του συνεταιρισμού διότι : «παραπλάνησε τη φορολογική διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών με αποτέλεσμα να λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ του συνόλου των υποτιθέμενων υπερκοστολογημένων τιμολογίων». Σύμφωνα με τη δίωξη, ενώ γίνεται λόγος για υπερτιμολόγηση, δεν προσδιορίζεται το ύψος αυτής σε ποσοστό, ενώ φέρεται ως κολάσιμη η επανείσπραξη του συνόλου του ΦΠΑ και όχι μόνο του υποτιθέμενου ως εικονικού – υπερτιμολογηθέντος ποσοστού αυτού.

Άρνηση οποιασδήποτε υπερτιμολόγησης και προσκόμιση συγκριτικών στοιχείων και αντικειμενικών αξιών. Σε κάθε περίπτωση, επικουρικώς, εφόσον το έργο παραδόθηκε, δεν μιλάμε για εικονική αλλά πραγματική συναλλαγή, ο αναλογούν ΦΠΑ της πραγματικής αξίας του οποίου, καλώς επιστράφηκε. Ένσταση ως προς το ύψος και τον υπολογισμό του.

Το Μον Εφ Κακουργημάτων Ιωαννίνων έκρινε ότι στην προκειμένη, περίπτωση, πράγματι παραδόθηκε έργο και πράγματι, ακόμη και εάν υπήρχε υπερτιμολόγηση, παράνομη δυνητικά, θα ήταν η επιστροφή του ΦΠΑ μόνο κατά το μέρος της υποτιθέμενης υπερτιμολόγησης και όχι για το σύνολο του έργου. Εφόσον το μέγεθος της υπερτιμολόγησης δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ούτε από τα στοιχεία της δικογραφίας, ούτε από τους μάρτυρες κατηγορίας που προέβησαν στον έλεγχο, είναι προφανές, ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το δικαστήριο εάν ο αναλογούν ΦΠΑ ανέρχεται σε ποσό ανέκκλητο, τιμωρούμενο ως πλημμέλημα ή ως κακούργημα. Απαλλαγή του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών.

Υπόθεση του γραφείου μας.

Ημερομηνία επεξεργασίας 19-3-2018

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s