ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ  ΣΤΟ 6,4Ο  ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΤΑΣ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΝΤΟΣ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥ ΕΡΕΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ  ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΒΑΡΥΤΑΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΑΡΙΘΜ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 3043

(ΑΡΘΡΑ 246 ΚΠολΔ, 591 παρ.1, 681 Ά ΚΠολΔ, 224 ΚΠολΔ, 932 ΑΚ, 666, 667, 670 ΈΩΣ 676 ΚΠολΔ, 287, 293 παρ.2, 297, 298, 300, 330, 340, 345, 346, 481 επ., 914, 926 ΑΚ, 444 αρ.3, 448 παρ.2, 457 παρ.4, 591 παρ.1, 671 και 681 Ά ΚΠολΔ, 12 παρ.1 ΚΟΚ, 178 παρ.1 ΚΠολΔ, 100 παρ.1 και 107 παρ.1 Ν.Δ/τος 3026/1954)

 

      Τροχαίο ατύχημα συνέβη στο 6,4ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Άρτας – Ηγουμενίτσας, μεταξύ των κόμβων Λιμποχωβίτη και Φραξίλα. Φορτηγό όχημα ενώ βρισκόταν σταθμευμένο σε χωμάτινο έρεισμα, παρακείμενα της οδού αυτής – και δεξιά σε σχέση με τα οχήματα που κινούνταν με κατεύθυνση από τον κόμβο Λιμποχωβίτη προς τον κόμβο Φραξίλα, επιχείρησε να ενεργήσει αναστροφή επί του οδοστρώματος με σκοπό να εισέλθει στο ρεύμα κυκλοφορίας που οδηγεί προς τον κόμβο Φραξίλα. Κατά τον ίδιο χρόνο που επιχειρήθηκε ο ανωτέρω δεξιός ελιγμός, εκινείτο επί της ανωτέρω Εθνικής οδού και συγκεκριμένα στο άκρο δεξιό τμήμα της οδού, όχημα, ο οδηγός του οποίου θαμβώθηκε από τα μεσαία φώτα του φορτηγού οχήματος με αποτέλεσμα να προκληθεί η ένδικη σύκρουση.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε συνυπαιτιότητα στον οδηγό του φορτηγού οχήματος σε ποσοστό 80%, αφενός διότι άναψε τα φώτα διασταύρωσης με αποτέλεσμα να τυφλώσει τον οδηγό του κανονικώς κινούμενου οχήματος και αφετέρου διότι έλαβε κάθετη θέση στο οδόστρωμα έχοντας εξέλθει από το χωμάτινο έρεισμα και έχοντας πάρει θέση στο οδόστρωμα, προκειμένου να ενεργήσει αναστροφή.

Στον οδηγό του μηχανοκίνητου οχήματος, ο οποίος εκινείτο κανονικώς επί της Εθνικής οδού, αναγνωρίστηκε συνυπαιτιότητα σε ποσοστό 20%. Η ευθύνη που το καταλόγισε το Δικαστήριο όπως ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολόγησε, έγκειται στο γεγονός ότι όφειλε και μπορούσε να ενεργήσει ικανό αποφευκτικό ελιγμό προς τα αριστερά και όχι δεξιά σε σχέση με την πορεία του, αφού από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας κινούνταν οχήματα, που να θέτουν σε κίνδυνο τον ίδιο ή τους λοιπούς χρήστες της οδού.

Η εν λόγω απόφαση κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή, κατά τα διαλαμβάνοντα ειδικότερα στο διατακτικό της, καθόσον το Δικαστήριο εκτίμησε ότι η καθυστέρηση στην εκτέλεση της απόφασης θα μπορούσε  να προκαλέσει σημαντική ζημία στον ενάγοντα που νίκησε.

Το Εφετείο Ιωαννίνων δεχόμενο ομοίως, ότι κύριος υπαίτιος του ενδίκου ατυχήματος είναι ο οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου που ενεργοποίησε τα φώτα του οχήματός του, παραπλανώντας ως προς τη θέση του τον εντολέα μου που κινούνταν αντίρροπα, τροποποίησε μόνο το ποσοστό της αποδιδόμενης υπαιτιότητας σε 60 – 40 %.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 5-6-2018

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s