ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΟΥ 933 ΚΠολΔ – ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ – ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

Άρθρα 933 και 934, παρ. 1, α’ ΚΠολΔ

 

Ηλεκτρονικός Πλειστηριασμός. Ανακοπή από την καθ’ ης ο πλειστηριασμός Α.Β.Ε.Ε., με βάσει τις διατάξεις του αρθρ. 933 και 934, παρ. 1, α’ ΚΠολΔ, για να ακυρωθεί η κατασχετήρια έκθεση ακίνητης περιουσίας, δυνάμει της οποίας επιβλήθηκε κατάσχεση σε ακίνητο του εντολέα μας, με την οποία επισπεύδεται πλειστηριασμός.

Η κατάσχεση με την οποία διενεργείται ο ηλεκτρονικός αυτός πλειστηριασμός είναι η δεύτερη κατά σειρά. Ειδικότερα: η επισπεύδουσα Τραπεζική Εταιρία, με τον ίδιο εκτελεστό τίτλο και κατά του ίδιου ακινήτου είχε επιβάλει κατάσχεση με προγενέστερη κατασχετήρια έκθεση, εκτιμώντας τότε την αξία του κατασχεθέντος στο ποσό των 850.000,00 €, την αντικειμενική στο ποσό των 821.879,94 € και τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 2/3, ήτοι 566.666,66 €, η οποία, υπολειπομένης της αντικειμενικής, είχε τότε (κατά το δίκαιο που ίσχυε) ορισθεί στο ποσό των 821.879,94 €. Ακολούθησε η υπ’ αριθμ. 914/2015 απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου, με την οποία διορθώθηκε η αξία του ακινήτου στο ποσό των 1.245.000,00 €, με τιμή 1ης προσφοράς το ποσό των 830.000,00 €. Έπειτα από δύο άγονους πλειστηριασμούς και δύο συνεχόμενες αιτήσεις, η επισπεύδουσα, επιχείρησε 2 φορές, κατά τις διατάξεις του αρθρ. 966, παρ. 2 & 3 ΚΠολΔ, τη μείωση της τιμής 1ης προσφοράς. Ακολούθησαν δύο αποφάσεις του ίδιου Δικαστηρίου (υπ’ αριθμ. 145/14-2-2017 & υπ’ αριθμ. 491/10-5-2017) με τις οποίες διατηρήθηκε η ίδια τιμή πρώτης προσφοράς, με την αιτιολογία ότι η τιμή πρώτης προσφοράς δεν είναι υψηλή, κι ότι περαιτέρω μείωσή της δεν θα προσελκύσει πλειοδότες. Κρίθηκε δε ότι οι άκαρποι πλειστηριασμοί και οι επακόλουθες ματαιώσεις οφείλονται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και στην έλλειψη ρευστότητας.

Σ’ εκείνον που επισπεύδει την εκτέλεση παρέχεται το δικαίωμα να παραιτηθεί  από κάθε μέλλουσα πράξη εκτέλεσης. Η παραίτηση από την κατάσχεση, αυτού που την επέβαλε, κρίνεται κατά τις διατάξεις για παραίτηση από διαδικαστικές πράξεις. Η παραίτηση αυτή, η οποία για να είναι έγκυρη και να παρέχει έννομες συνέπειες, εφόσον δεν έχει προηγηθεί αναγγελία άλλου δανειστή υπό τις προϋποθέσεις των Κ.ΠολΔ 972 παρ. 2 εδ Β’ και 1006 παρ. 2 εδ α’, οπότε η αναγγελία επέχει θέση αυτοτελούς κατασχέσεως, μπορεί να γίνει είτε κατά τις διατυπώσεις του αρθρ. 297 ΚΠολΔ ή με εξώδικη έγγραφη δήλωση αυτού που την επέβαλε, η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί στον καθ’ ου η εκτέλεση και στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο, δεν μπορεί δε να συναχθεί σιωπηρώς.

Προκειμένου η τράπεζα να παρελκύσει τη διαδικασία και να επιτύχει τη μείωση της τιμής, προέβη σε παραίτηση, από την προηγούμενη (αρχική) κατάσχεση και σε επιβολή νέας. Με τη δεύτερη κατάσχεση ορίσθηκε, κατά το δοκούν τη Τράπεζας, και πάλι τιμή 1ης προσφοράς μικρότερη των 830.000,00 €.

Η Παραίτηση της επισπεύδουσας έγινε με Συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης άρσεως κατασχέσεως ακινήτου, μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 491/10-5-2017 απόφασης, από την προηγούμενη (αρχική) κατάσχεση και επιβολή νέας, με βάση την οποία διενεργείται ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.

Η παραίτηση από την κατάσχεση δεν έγινε με σύννομο τρόπο, επειδή οι τρόποι παραίτησης είναι αυτοί που ορίζονται στη διάταξη του αρθρ. 297 ΚΠολΔ, σε συνδυασμό με η διάταξη του άρθρ. 299 ΚΠολΔ, κι επειδή η συμβολαιογραφική πράξη ουδέποτε επιδόθηκε στην ανακόπτουσα. Συνεπώς αφού η παραίτηση δεν έγινε με σύννομο τρόπο, η 1η κατάσχεση (εκ της οποίας παραιτήθηκε η καθ’ ης) εξακολουθεί να είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 2 κατασχέσεις από τον ίδιο δανειστή. Η διάταξη του αρθ. 997 ΚΠολΔ, παρ. 5, εδ α’, όπως ισχύει μετά τον 4335/2015., δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών κατασχέσεων επί του ίδιου ακινήτου, αλλά από διαφορετικό και όχι από τον ίδιο δανειστή.

Ακυρώνει την ανακοπτόμενη Κατασχετήρια έκθεση ακίνητης περιουσίας.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ : 30/5/2018

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s