ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΣΔ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ. ΖΗΤΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ TV ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

Νέα επίθεση των ΟΣΔ (Οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων) αυτή τη φορά εναντίον των ξενοδοχείων, που ζητούν πνευματικά δικαιώματα ακόμη και για τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτιά τους.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική επικράτεια σχετικά με τους ΟΣΔ, είναι πλήρως ανεξέλεγκτη υπό την ανοχή και ευθύνη του ΟΠΙ που έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα 19 ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΟΣΔ παρερμηνεύοντας την πρόθεση του συντακτικού νομοθέτη για συλλογική διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Κάθε μέρα ξεφυτρώνει και ένας καινούργιος οργανισμός, τα μέλη του οποίου αντί να ενταχθούν σε έναν από τους ήδη υπάρχοντες, ιδρύουν έναν καινούργιο και στη συνέχεια ζητούν ξεχωριστό μερίδιο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Απλά για την ιστορία ενημερώνω ότι υπάρχουν ξεχωριστοί ΟΣΔ για:

  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • «Α.Ε.Π.Ι.»
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΩΝ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΩΝ, ΗΧΟΛΗΠΤΩΝ,

– ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

– ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΗΧΟΥ ή ΕΙΚΟΝΑΣ, ή ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

– ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

– ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

– ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

– ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΩΝ

– ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ κλπ, κλπ κλπ και τέλος δεν έχουν.

Πρόθεση του νομοθέτη ήταν η προστασία των πονημάτων του πνεύματος και της πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι η βιομηχανοποιημένη εκμετάλλευση αυτών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ο νομοθέτης με το Ν 2121/1993 προέβλεψε αφενός εύλογη και όχι εξοντωτική αποζημίωση και αφετέρου, ενιαία διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Σήμερα οι επαγγελματίες καλούνται να συμφωνήσουν και προσχωρήσουν σε προκαθορισμένο τιμολόγιο που έχουν μονομερώς ορίσει ο κάθε ΟΣΔ ξεχωριστά, αλλιώς κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να πληρώσουν το διπλάσιο του ποσού αυτού, πλέον της χρηματικής ικανοποίησης λόγω της  δήθεν προσβολής του ΟΣΔ. Τόσο μονομερές και καταχρηστικό είναι το τιμολόγιο, που εφόσον ο πελάτης – ξενοδοχείο εν προκειμένω δεχθεί να συμφωνήσει, του προτείνεται έκπτωση μέχρι και 80%! Με ποια κριτήρια αρχικά ζητάς ένα ποσό και μετά υποβάλεις αυτό σε έκπτωση 80%; Με λίγα λόγια ζητούν ότι θέλουν. Πολλές φορές όμως πονηρά, πείθουν τον πελάτη και υπογράφει ότι η έκπτωση αυτή ισχύει για τα προηγούμενα έτη, ενώ στο εξής (δηλαδή από την επόμενη χρονιά), το ύψος της συνδρομής εκτινάσσεται!

Μόλις λοιπόν ο πελάτης – καταστηματάρχης – ξενοδόχος συμφωνήσει και πληρώσει για να είναι σύννομος, την επόμενη ημέρα, εμφανίζεται ένας άλλος ΟΣΔ και τότε γίνεται αντιληπτό, ότι πλήρωσες για άλλη κατηγορία δικαιούχων και ότι τελικά, οι κατηγορίες αυτές των δικαιούχων αλλά και οι ΟΣΔ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙ. Με 5% επί των εσόδων στον κάθε ένα (κάποιοι έχουν το θράσος να ζητούν αντί εύλογης αποζημίωσης ποσοστό επί των εσόδων), παραδίδεις απλά τα κλειδιά της επιχείρησης και αναχωρείς για εργάτης στο εξωτερικό.

Τι κρύβεται πίσω από τους ΟΣΔ δεν γνωρίζει κανείς. Η άδεια της ΑΕΠΙ ανακλήθηκε πρόσφατα, αφού πιθανολογείται ότι δεν απέδιδε στους δικαιούχους τα ποσά που εισέπραττε. Είχαν προηγηθεί εντελώς καταχρηστικές πρακτικές εξοντωτικής πίεσης των επαγγελματιών υπό την κάλυψη ή ανοχή του νόμου. Για να επιτύχει ένας επαγγελματίας την έκδοση άδειας μουσικών οργάνων από το Δήμο, όφειλε προηγούμενα να έχει ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΕΙ την ΑΕΠΙ, ο δημοτικός υπάλληλος δηλαδή είχε μετατραπεί σε υπάλληλο της ΑΕΠΙ. Η διάταξη καταργήθηκε όταν πλέον η διατήρησή της κατέστη αδύνατη αφού τα ίδια προνόμια απαιτούσαν όλοι οι ΟΣΔ.

Η ελάχιστη ποινή για τον καταστηματάρχη – μοναδικό καφετζή της Άνω Ράχης, διότι χρησιμοποίησε ραδιόφωνο στο καφενείο χωρίς να πληρώσει την ΑΕΠΙ, ανέρχονταν σε ένα έτος φυλάκιση! Ενώ για τον εστιάτορα που σκέφτηκε να τοποθετήσει τηλεόραση στην ταβέρνα του στην παραλία της Λούτσας για να παρακολουθεί τις ειδήσεις, επίσης ζητήθηκαν πνευματικά δικαιώματα! Το ίδιο και για έναν φούρναρη στην Πάργα, γιατί ο ΟΣΔ θεωρούσε ότι η χρήση μουσικής είναι ωφέλιμη στον φούρναρη για να πουλήσει κουλούρια!

Πρόσφατα αποκρούσαμε επίθεση από διάφορους άλλους ΟΣΔ, ενώ ήδη, κατατίθεται σωρεία αγωγών που ζητούν την καταβολή ανταλλάγματος ακόμη και για την προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων από τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Ενώ ο συγκεκριμένος ΟΣΔ έχει συσταθεί εδώ και 25 χρόνια, μόλις τώρα άρχισε να απαιτεί τέτοια δικαιώματα. Γιατί; Επειδή και αυτή η απαίτηση είναι ένα εφεύρημα αποστράγγισης των δυνάμεων του επαγγελματία που στηρίζει την Ελληνική οικονομία. Τώρα το σκέφτηκαν, τώρα άρχισαν να το απαιτούν.

Ήδη επιδιώκουν την είσπραξη δικαιωμάτων ακόμη και για τη χρήση tablet, Η/Υ, κινητών τηλεφώνων.

Σε μία απέλπιδα κίνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος απεύθυνε δελτίο τύπου στις 20-6-18 με το οποίο ζητά το αυτονόητο: Την κεντρική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων υπό τη σκέπη του Ν 4481/2017.

Σε αυτή τη φάση είναι κρίσιμο οι επαγγελματίες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να αντιστέκονται στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις. Η ατομική άμυνα είναι φοβερά δύσκολη αφού είναι κάθε φορά μεμονωμένη, απέναντι σε οργανισμούς ειδικά στελεχωμένους, ενημερωμένους και με αποκλειστικό σκοπό ακριβώς αυτή τη διεκδίκηση.

Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή η πολιτεία θα αναγκασθεί να επέμβει και να επανεξετάσει τα σκανδαλώδη προνόμια που παραχώρησε στους ΟΣΔ εις αντιστάθμισμα της προηγούμενης μηδαμινής προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Κάποια στιγμή ας ελπίσουμε ότι θα ισορροπήσουμε. Έως τότε όμως, είναι ανεπίτρεπτη η αδιαφορία, διότι οι συνέπειες είναι ατομικές.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝ ΤΑΣΣΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s