ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ – ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΚΩΝ ΕΠΙΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ Ή ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ ΕΞΩΔΙΚΩΣ  – ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ ΕΠΙΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΝΔΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΑΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΟΦΕΙΛΗ.

 (ΑΡΘΡΑ 346 ΑΚ, 2 Ν. 4055/2012 κατά το άρθρο 113 του νόμου)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 4055/2012 που ισχύει από 2-4-2012, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 346 ΑΚ : «…ο οφειλέτης χρηματικής οφειλής, και αν δεν είναι υπερήμερος, οφείλει νόμιμους τόκους αφότου επιδόθηκε η αγωγή ή η διαταγή πληρωμής για το ληξιπρόθεσμο χρέος (τόκος επιδικίας). Το ποσοστό του τόκου επιδικίας είναι δύο (2) εκατοστιαίες μονάδες ανώτερο του τόκου υπερημερίας, όπως ο τελευταίος ορίζεται εκάστοτε από το νόμο ή με δικαιοπραξία. Η προσαύξηση αυτή δεν ισχύει, εάν πριν από τη συζήτηση της αγωγής ο οφειλέτης αναγνωρίσει εγγράφως την οφειλή ή συμβιβαστεί εξωδίκως ή εάν δεν ασκήσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής. Από τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης που επιδικάζει εντόκως χρηματική οφειλή η απορρίπτει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής το ποσοστό του τόκου επιδικίας είναι τρείς (3) εκατοστιαίες μονάδες ανώτερο του τόκου υπερημερίας. Η προσαύξηση αυτή δεν ισχύει εάν δεν ασκηθεί ένδικο μέσο κατά της οριστικής απόφασης».

Συνεπώς, εάν ο οφειλέτης εμμένει να αντιδικεί, διακινδυνεύει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου επιδικίας. Η ύπαρξη ή μη εύλογης αντιδικίας κρίνεται in concreto από το δικάζον Δικαστήριο συνεκτιμώντας το σύνολο των περιστάσεων. Οι προσαυξήσεις αυτές αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων και στην επιβράβευση οφειλετών που αποδέχονται την οριστική απόφαση και τερματίζουν την αντιδικία.

Η νομολογία των δικαστηρίων επί του συγκεκριμένου ζητήματος (βλ προηγ ανάρτησή μας) αναφέρει: «…ουδόλως συνάγεται ότι για την επιδίκαση τόκων επιδικίας θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερο σχετικό αίτημα στην αγωγή, αφού η υποχρέωση καταβολής τόκων επιδικίας, προκύπτει απευθείας από το νόμο και όταν το δικάζον δικαστήριο επιδικάζει την απαίτηση με την υποχρέωση του νόμιμου τόκου, νοείται ο νόμιμος τόκος επιδικίας …»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 8/2/2019

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ 3861

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s