ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΑΣ – ΕΠΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ –

ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΑΣ – ΕΠΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ –

Άρθρα 79 του ν. 5960/1933, 1047 παρ. 1 του ΚΠολΔ

ΑΡ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 2134*

 

Η διάταξη του άρθρου 79 του ν. 5960/1933 έχει θεσπιστεί για την προστασία όχι μόνον του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και του ατομικού συμφέροντος του δικαιούχου της επιταγής.

Για τη θεμελίωση αγωγής από αδικοπραξία, ο ενάγων – κομιστής πρέπει να επικαλεστεί ότι ο εναγόμενος – εκδότης εξέδωσε την επιταγή με δόλο, δηλαδή ενώ γνώριζε ότι δεν είχε διαθέσιμα κεφάλαια στην πληρώτρια τράπεζα κατά το χρόνο έκδοσης και πληρωμής της επιταγής και ότι αυτή εμφανίστηκε εμπρόθεσμα προς πληρωμή.

Επί εκδόσεως ακάλυπτης επιταγής από νομικό πρόσωπο, η υποχρέωση αποζημίωσης βαρύνει εις ολόκληρο το νομικό και το φυσικό πρόσωπο, που υπογράφει την επιταγή ως όργανο που έχει εξουσία εκπροσωπήσεως του νομικού προσώπου.

Με την άσκηση της αξίωσης αποζημίωσης από αδικοπραξία, παρέχεται με το άρθρο 1047 παρ. 1 του ΚΠολΔ η ευχέρεια στον κομιστή της επιταγής να ζητήσει απαγγελία προσωπικής κράτησης κατά του εναγομένου εκδότη ακάλυπτης επιταγής.

Η εξαίρεση της 3ης παραγράφου του άρθρου 1047 αναφέρεται στην απαγόρευση προσωπικής κράτησης εκπροσώπων ΑΕ και ΕΠΕ για χρέη εμπορικά που βαρύνουν το νομικό πρόσωπο και όχι για χρέη από αδικοπραξία που βαρύνουν τους εκπροσώπους τους ως υπαίτια φυσικά πρόσωπα, έστω και αν η αδικοπραξία τελέστηκε στα πλαίσια των καθηκόντων που τους είχαν ανατεθεί, όπως είναι τα χρέη από την έκδοση ακάλυπτων επιταγών από τους εκπροσώπους των νομικών προσώπων στο όνομα των τελευταίων.

Η έκδοση διαταγής πληρωμής δεν αποτελεί ουσιαστική κρίση περί του αξιούμενου δικαιώματος, ούτε εμποδίζει την άσκηση αγωγής για την ίδια απαίτηση, εκτός αν η διαταγή πληρωμής παράγει δεδικασμένο. Τυχόν δε ικανοποίηση της αγωγικής αξίωσης επιφέρει απόσβεση και εκείνης που απορρέει από τη διαταγή πληρωμής.

Με σημείωμα ΔΠΧ στον ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 20-5-2014

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΝΟΜΟΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, εκδόσεως του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης«.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s