ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Ν 2190/1920, 740 επ ΚΠολΔ.

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 2523

 

Υπόθεση διαφωνίας μερίδας μετόχων που αποτελούν μειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ξενοδοχειακής ΑΕ, σχετικά με τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με το άρθρ. 40 παρ. 1 εδ α παρ 2 Ν 2190/1920, δικαίωμα να ζητήσουν τον έλεγχο ΑΕ έχουν οι μέτοχοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1/20 του καταβεβλημένου εταιρικού κεφαλαίου. Ο έλεγχος διατάσσεται, αν πιθανολογείται ότι με τις καταγγελόμενες πράξεις παραβιάζονται οι διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρίας ή των αποφάσεων της ΓΣ, οι πράξεις δε αυτές πρέπει να έγιναν σε χρόνο που δεν απέχει περισσότερο από μία διετία από τη χρονολογία της εγκρίσεως του ισολογισμού της χρήσεως εντός της οποίας τελέσθηκαν. Προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελέγχου της μειοψηφίας είναι η συγκέντρωση ποσοστού 1/20 του μετοχικού κεφαλαίου (μικρή πλειοψηφία).

Η εταιρία υποχρεούται να χορηγεί στους μετόχους της αντίγραφα πρακτικών ΓΣ. Οι μέτοχοι στους οποίους η εταιρία αρνείται να χορηγήσει αντίγραφα των πρακτικών της ΓΣ στην οποία παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δια νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους, μπορούν να απευθυνθούν στην αρμόδια αρχή, όπου τηρείται ο φάκελος της εταιρίας, η οποία υποχρεούται να τους χορηγήσει τα αντίγραφα αυτά. Οι τρίτοι και μη παραστάντες στη ΓΣ μέτοχοι μπορούν να πάρουν αντίγραφα των πρακτικών της ΓΣ από την αρμόδια Διοικητική Αρχή, μόνο ύστερα από σχετική Εισαγγελική παραγγελία.

Η αίτηση δικάζεται πάντα κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ : 13-5-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s