ΣΥΝΤΑΞΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΣΥΝΤΑΞΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Άρθρα 13 παρ.1, 22, 29, 31 του Ν.344/1976, 782 ΚΠολΔ.

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 2887

 

Αφορά στην υπόθεση όπου οι αιτούσες (μητέρα και κόρη με μία αίτηση για εξοικονόμηση εξόδων) επικαλούμενες άμεσο έννομο συμφέρον τους ζητούν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πρέβεζας να βεβαιωθεί το γεγονός (γέννηση) της πρώτης εξ΄ αυτών, προκειμένου να συνταχθεί η οικεία ληξιαρχική πράξη καθώς και να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως της δεύτερης ως προς την καταχώρηση της βαπτίσεως και την διόρθωση του κυρίου ονόματος της μητρός της το οποίο εκ παραδρομής αναγράφηκε λάθος.

Επίσης, ζητούν να διαταχθεί ο αρμόδιος Ληξίαρχος να προβεί στην κατά νόμο σύνταξη και διόρθωση των προαναφερόμενων ληξιαρχικών πράξεων. Το συγκεκριμένο αίτημα, ως προς την δεύτερη αιτούσα κρίθηκε μη νόμιμο και απορριπτέο διότι αντικείμενο της δίκης δεν ήταν η έκδοση διαταγής ως προς τον αρμόδιο ληξίαρχο για τη σύνταξη και συμπλήρωση – διόρθωση της προρρηθείσης ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως της δεύτερης αιτούσας αλλά η διαπίστωση των πραγματικών γεγονότων για τα οποία δεν συντάχθηκαν οι ως άνω ληξιαρχικές πράξεις ή τα οποία παραλείφθηκαν να καταχωρηθούν στα οικεία ληξιαρχικά βιβλία, ο δε ληξίαρχος θα υποχρεωθεί στην σύνταξη ή συμπλήρωση αυτών ως προς τα άνω πραγματικά γεγονότα μόνο με τον εξαναγκαστικό μηχανισμό της διοικήσεως. Επίδοση της αίτησης προς τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Το Δικαστήριο έκρινε πως το έννομο συμφέρον και των δύο αιτουσών είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι η σύνταξη της ληξιαρχικής πράξεως και η συμπλήρωση της προαναφερόμενης ληξιαρχικής πράξης αφορά την προσωπική τους κατάσταση.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ : 29-5-2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s