ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Άρθρα 666, 667, 670, έως 676 και 681 Α΄ ΚΠολΔ, 914, 297, 298, 330 εδ. β΄, 341, 345, 346, 481 επ., 926, 928, και 932 ΑΚ, 2, 4, 9 και 10 του Ν Γ=/1911, 10 του Ν. 489/1976, 70, 907 και 908 παρ. 1 δ.

ΑΡ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ 3192

Σύγκρουση μοτοποδηλάτη (συζύγου και πατέρα 2 ανήλικων θυγατέρων ηλικίας 4 και 2,5 ετών) που κινείται σύννομα, με ΙΧ το οποίο παρεμβάλλεται της πορείας του, παραβιάζοντας την προτεραιότητά του. Το ΙΧ εξήλθε από πάροδο έχοντας πρόθεση να διασχίσει κάθετα και αντικανονικά και τα δύο ρεύματα πορείας του οδοστρώματος, χωρίς να ελέγξει την κίνηση των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν την οδό, παραβιάζοντας τη συνεχόμενη διπλή διαχωριστική γραμμή, εισερχόμενο στη διασταύρωση χωρίς να ανακόψει την ταχύτητά του και φράσσοντας την πορεία του μοτοποδηλάτου με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του μοτοποδηλάτου.

Ο μοτοποδηλάτης παρά την χρήση κράνους, απεβίωσε λόγω εσωτερικής αιμορραγίας.

Με την είδηση του θανάτου του γιού του, αποβιώνει και ο πατέρας του μοτοποδηλάτη, την ίδια ημέρα. Αδυναμία αναζήτησης ψυχικής οδύνης για τους κληρονόμους του (πατέρα), λόγω έμμεσης και όχι άμεσης ζημίας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν κατέστη επίδικη.

Τόσο η ένσταση συνυπαιτιότητας όσο και αυτή του συντρέχοντος πταίσματος που υποβλήθηκαν από την ασφαλιστική εταιρία απορρίφθηκαν αφού το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο παθών κινείτο με μικρή ταχύτητα στο άκρο δεξιό της πορείας του, ενώ έκανε κάθε δυνατή αποφευκτική ενέργεια. Αποκλειστικά υπεύθυνη η οδηγός του ζημιογόνου ΙΧ.

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι ο θανών εργάζονταν τόσο ως ελαιοχρωματιστής όσο και σε αγροτικές εργασίες κερδίζοντας μηνιαίως τουλάχιστον το ποσό των 1.380,00 € μηνιαίως.

Το Δικαστήριο επιδίκασε: Ψυχική οδύνη στους οικείους (σύζυγο, δύο ανήλικες θυγατέρες, πεθερό, πεθερά), διατροφή στη σύζυγο και στις ανήλικες θυγατέρες μέχρι ενηλικιώσεως, έξοδα κηδείας και έξοδα κατασκευής μνημείου.

Ασκήθηκε έφεση από την ασφαλιστική εταιρία η οποία απορρίφθηκε.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 11-1-2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s