ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ «ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΗΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ, ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ;

ΑΡΘΡΑ 337, 339, 342, 348Β, 348 Γ, 351 Α.

Διαφορά μεταξύ ανηλικότητας (18 έτη στην Ελλάδα) και νομίμου ορίου ηλικίας για συναινετικό σεξ, χωρίς αμοιβή, με ανήλικο άτομο (15 έτη). Μέσος όρος σε όλη την Ευρώπη 14 έως 18 έτη. Η διατήρηση του ορίου ανηλικότητας στα 18  στην Ελλάδα, έγινε κατόπιν Ευρωπαϊκής οδηγίας του έτους 2010.

Σκόπιμα ασαφείς κατά τη διατύπωση του νόμου, οι όροι «ανηλικότητα», «εικονική αποτύπωση», «προμήθεια». – βλ. προβληματισμούς Χαραλαμπάκη για την προχειρότητα στη διατύπωση του νόμου, που είναι βέβαιο ότι θα προξενήσει προβλήματα κατά την ερμηνεία και την εφαρμογή του, στη μελέτη του: «Ο νέος ν. 3625/2007 για την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία», Δημ. Νοmos).

Κατά συνέπεια κατά τη γραμματική ερμηνεία του νόμου, είναι νόμιμο για έναν ενήλικα να έλθει σε συναινετική συνουσία με μία 16χρονη (πχ), αλλά παράνομο να λάβει από την ίδια γυμνή φωτογραφία της, ακόμη και εικονική, μέσω συστήματος επικοινωνίας!

Το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, στρέφεται κατά συγκεκριμένης ομάδας παιδόφιλων που «αλιεύουν» ή ανταλλάσσουν φωτογραφίες από το διαδίκτυο. Από την κατηγορία των παράνομων αυτών εικονικών απεικονίσεων δεν μπορούν να εξαιρεθούν αυτές των ανηλίκων ατόμων που μπορούν κατά νόμο να έλθουν σε γενετήσια πράξη με ενήλικα. Ο νομοθέτης κατά τη θέσπιση της συγκεκριμένης διάταξης περί παιδικής πορνογραφίας, δεν στόχευε να ρυθμίσει λοιπόν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ανηλίκου και ενηλίκου που βρίσκονται σε ερωτική σχέση και ανταλλάσσουν φωτογραφίες, αλλά στην ομάδα παιδόφιλων που επιδιώκουν να λάβουν στην κατοχή τους φωτογραφίες ανώνυμων σε αυτά ανηλίκων.

Δευτερεύοντα ζητήματα της αντικειμενικής υπόστασης της πορνογραφίας ανηλίκων:

         -Ενδεικτικά στοιχεία επεξεργασίας, διαχείρισης, αξιοποίησης, διάθεσης ή περαιτέρω διακίνησης του υλικού αυτού σε τρίτους μέσω e-mail, φωτογραφιών και Cd-Rom (σχετ. και ΑΠ 628/2006 ΠοινΧρ ΝΖ`, 143), ή ανταλλαγής των φωτογραφιών και των βίντεο ανηλίκων μέσω του διαδικτύου (ΑΠ 1141/2008 Δημ. Νomos4) ή, τέλος, συνεργασίας με άλλους χρήστες του διαδικτύου για εμπλουτισμό και «βελτίωση» του υλικού, ώστε να ανακύπτει κίνδυνος διάδοσης και μετάδοσης της πορνογραφίας ανηλίκων. Διαφορετικής βαρύτητας το αδίκημα της απλής κατοχής.  Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η γενίκευση της κατηγορίας για κάθε επίσκεψη σε ιστοσελίδα αυτού του περιεχομένου οδηγεί σε κίνδυνο ποινικοποίησης, με τη βαρύτερη μάλιστα μορφή, της ελεύθερης χρήσης του διαδικτύου, ακόμα και για λόγους περιέργειας ή από τύχη, γεγονός που δεν ανήκε στις προθέσεις του νομοθέτη (Βουλ Συμβ Εφ Κερκ 97/2011)- Εφ Κερκ 14/2012

    -Η πρόσθεση στο νόμο του στοιχείου της απεικόνισης των γεννητικών οργάνων του ανηλίκου ατόμου, ή μέρους του σώματος, «κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση» (768/2019 ΑΠ)

       Με βάση τα ανωτέρω το Τρ Πλημ Ιωαννίνων, έκρινε ότι η αποστολή γυμνών φωτογραφιών από ανήλικη σε ενήλικα με τον οποίο διατηρούσε εφήμερη ερωτική σχέση, δεν συνιστά την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της προμήθειας πορνογραφικού υλικού.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΡ 3767

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s