Θάνατος ασθενούς λόγω ιατρικού σφάλματος ιατρογενούς κακώσεως – τραυματικής διεγχειρητικής βλάβης των εξωηπατικών χοληφόρων που παρέμεινε άνευ θεραπευτικής αντιμετωπίσεως για 43 ημέρες. Το Διοικ Εφετείο Ιωαννίνων μετά από 13 χρόνια δικαίωσε τους συγγενείς αποδίδοντας ιατρική αμέλεια.

Άρθρα: 105 και 106 ΕισΝΑΚ, 928, 930, 932 ΑΚ, ΑΝ 1565/1939

Ασθενής με οξεία χολοκυστίτιδα εισάγεται για εγχείριση στο ΓΝ Άρτας. Πρόκληση ιατρογενούς κακώσεως – τραυματικής διεγχειρητικής βλάβης των εξωηπατικών χοληφόρων πόρων που παρέμεινε άνευ θεραπευτικής αντιμετωπίσεως για 43 ημέρες. Ο ασθενής μετά την εγχείριση εγκαταλείπεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΓΝ Άρτας, όπου σταδιακά εκπίπτει των ζωτικών λειτουργιών του. Υπό σηψαιμικό σοκ και ενώ η πορεία θανάτου του έχει προδιαγραφεί, μεταφέρεται στο ΠΓΝ Ιωαννίνων όπου διαπιστώνεται το ιατρικό σφάλμα της τρώσης των χοληδόχων πόρων.

Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του χειρουργού ιατρού του ΓΝ Άρτας. Το ΓΝ Άρτας παρά την έγγραφη σύσταση του ελεγκτή δημόσιας διοίκησης, δεν άσκησε κανέναν πειθαρχικό έλεγχο στο χειρουργό. Μετά από 6 μήνες ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς  Πλημμελειοδικείου Άρτας, ομολογία του ιατρού για την πρόκληση τραυματισμού των χοληδόχων πόρων και καταδικαστική πρόταση του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο κηρύσσει παρόλα αυτά αθώο τον κατηγορούμενο. Έφεση του Εισαγγελέα Πρωτ Άρτας κατά της αθωωτικής απόφασης και απόρριψη αυτής ως αναιτιολόγητης. Η αθωωτική κρίση του Τριμ Πλημμ Άρτας στηρίχθηκε σε αιτιολογία περί θερμικού τόξου κατά την επέμβαση. Η υπόθεση περί του ανύπαρκτου θερμικού τόξου συνιστά από μόνη της ιατρικό σφάλμα λόγω πλημμελούς γείωσης του ασθενούς στο χειρουργείο.

Άσκηση αγωγής ενώπιον του Διοικ Πρωτ Ιωαννίνων. Διαδοχικές αποφάσεις του Διοικ Πρωτ που ζητούν νέα πραγματογνωμοσύνη, η τελευταία εκ των οποίων διαγιγνώσκει το ιατρικό σφάλμα. Παρόλα αυτά απορρίπτεται η αγωγή των συγγενών του θύματος, με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε πλημμέλεια.

Έφεση ενώπιον του Διοικ Εφετείου Ιωαννίνων, το οποίο 13 χρόνια μετά το θάνατο του θύματος, δέχεται την αγωγή επιδικάζοντας στους συγγενείς αποζημίωση ψυχικής οδύνης λόγω ιατρικού σφάλματος.

Ο ίδιος ιατρός εξακολουθώντας να χειρουργεί στο ΓΝ Άρτας, είναι κατηγορούμενος για δύο μεταγενέστερους θανάτους ασθενών του, στα πλαίσια όμοιων εγχειρήσεων, χωρίς να έχει ελεγχθεί ποτέ πειθαρχικά!!!

Υπόθεση του γραφείου μας

Αρ φακ 5246

Σχολιάστε